Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Lezajlott az első kínai űrséta
(Rovat: Kína a világűrben - 2008.09.27 15:41.)

Most először hagyta el kínai űrhajós (név szerint Csaj Cse-kang) a Föld körüli pályán keringő űrhajót.

A tajkonauta 14 percet töltött az űrhajón kívül lebegve. Az űrséta hivatalos kezdete magyar idő szerint ma 10:44-kor volt. Az űrhajós feladatai között szerepelt egy, még a start előtt az űrhajó külsejére szerelt anyagminta begyűjtése. Az űrsétát a kínai televízió révén világszerte láthatták. A kilépést követően Csaj üdvözletét küldte országa lakóinak és a világ többi részén élő embereknek, majd meglengette a nála levő kínai zászlót.


Csaj a Kínai Népköztársaság zászlajával, a Sencsou-7 űrhajón kívül. Középen egyik társa, Liu Po-ming feje is felbukkan. (Kép: CCTV/Xinhua)

Az orbitális modulban Liu Po-ming segédkezett az űrsétát végrehajtó társának. Míg Csaj az új kínai gyártású űrruhában dolgozott, addig Liu egy orosz Orlan szkafandert viselt. (Az utóbbi szolgált mintául a kínaiak saját szkafanderéhez is, a Sencsou-7 útja során pedig orosz szakértők is tevékenykednek a földi irányítóközpontban.) A harmadik űrhajós, Csing Haj-peng az űrtörténelmi esemény alatt a visszatérő modulban tartózkodott.


A kínai Feitian űrruha vázlata. A 120-as szám a tömegét jelöli, kilogrammban mérve. (Kép: Kínai Űrügynökség)

Az űrsétát úgy időzítették, hogy a Nap megvilágítsa az űrhajót. A folyamatos közvetítést földi követőállomások, követőhajók, valamint egy korábban felbocsátott adatátjátszó műhold garantálta. Az esemény során a Sencsou-7 Afrika, az Indiai-óceán és Ázsia felett repült. A legénység visszatérése a Földre vasárnap várható, a Kína északi részén fekvő Belső-Mongóliában.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024