Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jegyeket árulnak a kínai űrhajó startjára
(Rovat: Kína a világűrben - 2008.09.19 09:37.)

A Sencsou-7 szűk egy hét múlva esedékes indítására megkezdték a borsos árú belépőjegyek értékesítését Kínában.

A harmadik kínai emberes űrrepülés indulását a helyszínről megtekinteni vágyók 15 ezer jüanért (kb. 380 ezer forintnak megfelelő összegért) válthatnak jegyet az eseményre. A korlátozott férőhelyek miatt a vevők ráadásul igazolványt és munkahelyi ajánlást is be kell mutassanak, ha el akarnak jutni a Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontba, az északnyugati Kanszu (Gansu) tartományba. Jó hír az utazóknak, hogy az árban már az odajutás és a négy napos ott-tartózkodás költségei is benne foglaltatnak.

A kínaiak először tavaly, a Csang'e-1 (Chang'e-1) holdszonda indításakor tették lehetővé, hogy az űrrajongók közelről nézhessék végig a rakétaindítást. Akkor sokkal olcsóbb árért (800 jüanért) mintegy 2000 ember követhette az eseményeket 2,5 km-re a starthelytől. Igaz, a hszicsangi indítóhely sokkal közelebb van Kína sűrűn lakott vidékeihez, és ott több a szálláslehetőség is. A kínai űrprogram illetékesei hosszú távon készülnek a látogatók fogadására. A déli Hajnan (Hainan) szigetén 2010 körül megépülő új Vencsang (Wenchang) űrközpont környékén 21 ezer ember fog lakni, és akár 12 ezres látogatósereg fogadására is felkészítik az intézményt.

Természetesen nem csak Kínában fogadnak fizető látogatókat űreszközök indításakor. A floridai Kennedy Űrközpontba is be lehet jutni az űrrepülőgépek startját figyelni. A kazahsztáni Bajkonurból az űrállomás felé induló Szojuz űrhajók startjára pedig az amerikai Space Adventures cég szervezésében válthatók jegyek (utazással és teljes ellátással).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021