Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megnevezték a három kínai űrhajóst
(Rovat: Kína a világűrben - 2008.09.16 21:51.)

A Sencsou-7 űrhajó talán már a jövő héten elindulhat, hogy egyik utasa végrehajtsa az első kínai űrsétát.

A start szeptember 25-én várható, a Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból (Kanszu [Gansu] tartomány). Már azt is tudjuk, hogy kik lesznek a kiválasztott űrhajósok. Az első kínai űrsétát Csaj Cse-kang (Zhai Zhigang), a légierő 42 éves vadászpilótája hajtja majd végre. Két társa Liu Po-ming (Liu Boming) és Csing Haj-peng (Jing Haipeng) lesz. Ők ugyancsak 42 évesek, szintén a hadsereg kötelékébe tartoznak, és az előző Sencsou-6 tartalék személyzetét alkották.


Kínai űrséta. (Fantáziakép: Kínai Nemzeti Űrhivatal)

A 40 percesre tervezett űrséta alatt a 15 millió dollárnak megfelelő jüanért kifejlesztett új kínai űrruhát használja majd. Az eredetileg október elejére tervezett harmadik kínai emberes űrrepülést a hírek szerint azért hozták előre, hogy a kedvező napállás miatt az űrséta világosban történhessen. A kínai szakemberek önbizalmát jelzi, hogy az eseményt élőben szándékoznak közvetíteni. Az űrséta alkalmával egy kis műholdat is pályára helyeznek, rajta kamerával, amellyel a Földre továbbítandó képeket veszik majd fel.

A harmadik emberes kínai űrhajó, a Sencsou-7 személyzete eddig a legnagyobb. A Sencsou-5 2003-ban Jang Li-vej űrhajóssal, a Sencsou-6 2005-ben Fej Csun-lunggal és Nie Haj-senggel repült. Kína a világ harmadik olyan állama, amely saját űrhajóval embereket küldött Föld körüli pályára. A Sencsou űrhajók felépítése hasonlít az orosz Szojuzokéra, de azt több ponton módosították és korszerűsítették. Három fő részből – parancsnoki-visszatérő egység, orbitális modul, műszaki egység – áll, az energia-ellátást napelemek biztosítják. Az orbitális modul saját, forgatható napelemtáblákkal rendelkezik, és – a Szojuzoktól eltérően – a másik két egység nélkül is működőképes. A kínai űrprogram célja a közeljövőben (2010-ig) egy űrállomás kifejlesztése. Az ehhez vezető úton a következő lépés Sencsou-8 és -9 űrhajók felbocsátása. Időközben a 14 fős kínai űrhajóscsapat létszámát meg szeretnék duplázni.

Ha minden a most nyilvánosságra hozott tervek szerint alakul, a Sencsou-7 25-én helyi idő szerint késő este indul Hosszú Menetelés-2F (CZ-2F) hordozórakétával, és 28-án tér vissza.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024