Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb kínai holdszonda 2009-ben
(Rovat: Kína a világűrben - 2008.03.03 20:24.)

A legfrissebb jelentések szerint a kínaiak már jövőre útnak indíthatják második űrszondájukat a Hold felé.

Az első ilyen űreszköz, a 2007 októberében indult Csang'e-1 (Chang'e-1) most is rendben működik, a Hold körüli pályán keringve. A 2350 kg tömegű űreszköz nemrég kiállta az eddigi legnehezebb próbát is. A február 20-ai teljes holdfogyatkozás során ugyanis – a napelemekre eső napfény híján – hosszú ideig kénytelen volt akkumulátoraira hagyatkozni. A tervezett 60% helyett csak 40%-ot használt el az energiatartalékaiból, mialatt 49 percen át nem tudott kommunikálni a pekingi földi irányítókkal.

A kínai állami hírügynökség és televízió jelentése szerint a Csang'e-2 már valamikor 2009-ben startolhat. A terv részleteiről egyelőre keveset árultak el. A hírek arról sem szóltak, hogy az új űreszköz hasonló felépítésű lesz-e, mint az első holdszonda. A Holddal kapcsolatos hosszabb távú kínai tervekben később egy leszálló, majd végül egy talajmintahozó küldetés szerepel.

Ugyancsak a kínai űrkutatással kapcsolatos hír, hogy javában készülődnek a harmadik emberes űrhajó, a Sencsou-7 (Shenzhou-7) idén esedékes indítására. Ennek során három űrhajóst küldenek Föld körüli pályára. Nemrég sikeresen tesztelték az űrruhákat és a zsiliprendszert, hiszen a programban űrséta is szerepel majd.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021