Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A kínai szonda első holdfotója
(Rovat: Kína a világűrben - 2007.11.26 13:45.)

A Holdistennő-1 holdszonda sikerrel elkezdte kutatóprogramját és elküldte az első holdfelszínről készült képeit.

Mint arról korábban hírt adtunk, 2007. október 24-én startolt a kínai Csang'e holdszonda, amely november 7-én állt végleges körpályára az égitest fölött. Most pedig egy ünnepélyes gálaceremónia keretében Ven Csi-pao miniszterelnök bemutatta a kínai űrközpontban az első fényképet, amelyet a Holdistennő-1 küldött a 200 kilométer magas pályájáról.


A kép egy egyéves program legelső lépése, amelynek során a kínaiak az egész holdgömb teljes felszínének lefényképezését tervezik, amiből globális fotótérkép készül majd. Erre a tervek szerint egy hónap alatt fog sor kerülni, így 2008 elejére a holdtérkép készen is áll majd. A szonda egyébként több műszert is vitt magával, íme a „leltár”:

  • sztereo kamera és interferométer
  • spektrométer (látható fény és gamma/röntgen hullámhosszakon)
  • lézeres magasságmérő
  • mikrohullámú érzékelő
  • nagyenergiájú naprészecskék detektora
  • alacsony energiájú ionok detektora
Ezzel a műszerparkkal négy fő tudományos célt próbál a szonda végrehajtani a tervezett egyéves élettartam alatt. Először is egy háromdimenziós felmérést terveznek a Hold felszínéről. Aztán a felszínen előforduló kémiai elemek jelenlétének és eloszlásának feltérképezését tervezik, valamint a regolit jellemzőinek megállapítását. A negyedik cél a Föld és a Hold között uralkodó körülmények részletes vizsgálata. (Kép: CNSA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024