Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy év múlva indul a Chang'e
(Rovat: Kína a világűrben, Űrpolitika - 2006.05.09 07:50.)

Kínai bejelentés szerint 2007 áprilisában elindul Kína első holdszondája, a legendabeli "Hold-asszony" után elnevezett Chang'e űrszonda.

Újabb adat a kínai holdszondáról: kevesebb mint 12 hónap van hátra utazása megkezdéséig!

Jang Duo-he (Yang Duohe), a Kínai Holdkutató Központ szakembere április 27-én egy nyilatkozatában elmondta: a kínai holdprogram jól halad, a Csang-E (Chang'e) jövő áprilisban indul a tervek szerint. Lüan Enidze (Luan Enjie) a holdprogrammal kapcsolatban elmondta, a Chang'e tesztelésekor több olyan probléma is felmerült, melyeket azóta sikeresen megoldottak. Ilyen volt a napelemek folyamatos mozgatása, Napra irányítása, a távkapcsolat és -irányítás, valamint a keringés során fellépő nagy hőmérséklet-különbség kivédése.


Az első kínai holdszonda valószínűleg CZ-3A hordozórakétával indul, három napig Föld körüli pályán kering, azt követően újabb négy napon át utazik a Holdig, ahol feladata kísérőnk tanulmányozása Hold körüli pályáról. Mindehhez CCD kameráival háromdimenziós képek előállítására nyílik lehetőség, vizsgálja majd a Hold ásványi összetételét és a napszelet. Néhány évvel később a Chang'e-t egy rover követi. Azután egy visszatérő egység következik, mely a felszín alá lefúrva venne mintát, melyet visszaszállítana a Földre. Ilyenre utoljára 1974-ben került sor a szovjet Luna-24 programja során.

A Chang'e hivatalosan kevesebb mint 187 millió dollárból készült el. Kína 2017-ben szeretne embert juttatni kísérőnk felszínére.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024