Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új csillagok az égen
(Rovat: Kína a világűrben, A Nap és bolygótestvéreink , Nyereség a kontinensnek - 2003.12.27 18:42.)

December 29-én indul közös európai-kínai együttműködés keretében a Nap-Föld kölcsönhatást vizsgáló Double Star (Kettőscsillag) műholdpáros első tagja.

A program az ESA egyik korábbi műhold-együttesének, a Cluster folytatásának is tekinthető, tudományos programjuk azonos: a napszél és a Föld mágneses tere közötti kölcsönhatás vizsgálata.

A Kínai Űrügynökség kezdeményezésére 1997-ben az Európai Űrügynökség is belépett a programba, amelynek során két, a Clusterekhez hasonló műholdat készítenek. Fedélzetükön nyolc európai tudományos műszer kap helyet nyolc kínai eszköz mellett. Az egyik Földünk poláris területei felett, míg a másik az egyenlítő fölött fog keringeni. Adataik a Clusterekével kiegészítve segítenek, hogy megértsük a Föld magnetoszférájában zajló folyamatokat, s a napszél bolygónkra gyakorolt hatását.

December 29-én közép-európai idő szerint 19:06-kor emelkedik magasba a Double Star kutató-műholdpáros első tagja. Az indítást eredetileg mára, december 27-re tervezték, ám a hordozórakétában felmerült apró hiba miatt elhalasztották a startot. Társa 2004 júniusában fog pályára állni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023