Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai dömping az űrben
(Rovat: Kína a világűrben, Lássuk és halljuk egymást - 2003.11.17 10:21.)

Kína sikeresen pályára állított szombaton egy távközlési műholdat, és ennek apropóján egy illetékes bejelentette, hogy Peking 2005-ben tervezi a következő űrhajós utazását.

Kína október 15-én első ízben küldött saját űrhajóst az űrbe, és ezzel a világ harmadik hatalmává vált ezen a téren az egykori Szovjetunió és az Egyesült Államok után. A sikeres emberi küldetés óta Peking már négy műholdat juttatott az űrbe, és a szombati start kapcsán jelezte, hogy a jövő év végéig várhatóan még további 10 szatellitát indít.

Szombaton egy 2,3 tonnás, kommunikációs célú mesterséges holdat indítottak sikeresen a Hszicsang (Xichang) űrközpontból egy Hosszú Menetelés hordozórakétával - jelentette az AFP hírügynökség. A hold később sikeresen geostacionárius (állandóan a Föld ugyanazon pontja fölötti tartózkodást biztosító) pályára állt. Ez volt megszakítás nélkül a 32. sikeres indítás - a sorozat 1996-ban kezdődött.

Az angol nyelvű China Daily napilap szombaton az űrprogram egyik felelősének nyilatkozatát közölte. Csang Csing-vej (Zhang Qingwei) ebben elmondta, hogy legközelebb 2005-ben terveznek olyan űrutazást, amelyen emberek is részt vesznek. Azt már korábban jelezték, hogy a következő küldetésen várhatóan legalább három űrhajós vesz részt.

Forrás: origo.hu

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021