Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ISMERJE MEG az első kínai űrhajóst!
(Rovat: Kína a világűrben, A kínai űrhajó - 2003.10.15 09:08.)

Jang Li-vej 1965-ben Kínában született, 1983-tól vadászpilóta, 1990-ben nősült. 1993-ban bekerült a kínai űrhajósjelöltek első csapatába.

Mint korábban írtuk, az sejthető volt, hogy a 14 kínai űrhajósjelöltből hárman fognak az indítás napján úgy ébredni, hogy akár én is lehetek az… Közülük a start reggelén, a pillanatnyi fizikális és mentális állapot alapján fogják kiválasztani azt, aki repülhet. Valószínű, hogy a három jelölt között ott volt az a két fiatalember is, akik a kilencvenes évek közepén Csillagvárosban kozmonauta kiképzést kaptak. (Az angol átírás szerint) Li Qinglong és Wu Jie volt az a két vadászpilóta, aki a kilencvenes évek közepén egy teljes űrhajóskiképzést csinált végig Oroszországban, de orosz űrhajóval történő repülésüket soha nem tervezték. (A képen Jang Li-vej a Sencsou-5 parancsnoki kabinjában.)

Egyes források szerint Jang Li-vej nem volt tagja ennek a csapatnak. Ő csak hazájában kapott űrhajóskiképzést (ebben valószínűleg Li és Wu részben mint oktatók aktívan résztvett). Annak, hogy most mégis ő repült - ezúttal már kínai források szerint - az volt az oka, hogy a start reggelén a három jelölt közül ő volt a legstabilabb mentális állapotban. (Képünkön Li-vej egy szállítórepülőgépben végzett rövid súlytalansági repülésen.)

Andrej Májborodá (a Gagarin Űrhajóskiképző Központ igazgatóhelyettese) szerint a két Csillagvárosban kiképzett kínai űrhajós 1996 novembere és 1997 novembere között került felkészítésre, majd 1997 decemberében vizsgáztak. Nyilatkozata szerint Wu pilóta-parancsnoki, míg Li fedélzeti mérnöki kiképzést kapott, bár (a szokásoknak megfelelően) bizonyos alapismereteket (irányítástechnika, űrvigáció, űrorvostan, túlélési ismeretek, stb.) mindeketten tanultak.

Az űrhajósokról egyébként azt lehet tudni, hogy valamennyien vadászpilóták, akik minimum 1000 órát repültek nagysebességű harcigépeken, tesmagasságuk maximum 170 cm, tömegük pedig nem több mint 65 kg.

Jogi közlemény: A fenti cikk tartalma részben, vagy egészben, ingyenesen és szabadon felhasználható, amennyiben az utánközlést végző személy, szerkesztőség, illetve kiadó az anyagban forrásként egyértelműen megnevezi honlapunkat.
Ennek módja:“Forrás”, illetve “további részletek”:
“ŰRVILÁG hírportál”, vagy “www.urvilag.hu”, esetleg “urvilag.hu”

Szíves megértésüket köszönjük!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021