Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kína a Holdra szegezi tekintetét?
(Rovat: Kína a világűrben, Távoli világok kutatói - 2003.03.06 20:31.)

Lehet, hogy azoknak az űrkutató szakembereknek, akik az első kínai emberes küldetés előkészítésén munkálkodnak, végső célja a Hold elérése?

Az állami cenzúra alatt álló kínai sajtó hétfőn bejelentette, hogy az országnak nemsokára részletesen kidolgozott technikai és tudományos tervei lesznek egy jövőbeli emberes küldetést előkészítő holdmisszió-sorozatról. Az első tíz évben szondákat és műholdakat küldenének égi kísérőnkre, ezután térnének rá az emberes missziókra. Amennyiben a kínai kormány jóváhagyja, a küldetés-sorozat már az elkövetkezendő két és fél évben beindulhat.
A programot egy ősi legenda alapján egy Holdra repülő tündérről nevezték el. A Kínai Nemzeti Űrhivatal igazgatója, Luan Encsje egy hétvégén tartott konferencián azt nyilatkozta, hogy elsőnek egy orbitert állítanak pályára a Hold körül, amely feltérképezi a felszínt és kiválasztja a legjobb lehetséges leszállóhelyeket. Ezek után az így nyert, illetve a korábban megszerzett adatokra hagyatkozva a misszió két, egymást követő fázisra bomlana, amelyek elsősorban szondák és robotautók felküldését jelentenék további részletes térképezés céljából. Minták, azaz holdbéli por és kisebb kődarabok visszahozatalát is tervezik, amelyeket a tudósok további részletes vizsgálat alá vetnének a Földön.
Luan Encsje szerint Kína a program első szakaszát 2010-ig teljesíteni tudná, és ezek után fogna hozzá az emberes holdutazás előkészítésének. Ezáltal Kína lenne a második ország, amely embereket küld a Holdra. Bár a kínai űrprogram nagyratörő és igencsak optimista elképzelései komoly politikai következményekkel járhatnak, Luan Encsje nyilatkozatában az így szerzett adatokat és tudományos eredményeket említette meg elsődleges célként. „Égi kísérőnk hordozza a kulcsot az Emberiség előrehaladásának és fennmaradásának a kérdésében”- jelentette ki az igazgató.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024