Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kén-dioxid Ausztrália fölött
(Rovat: Katasztrófák ellen, Időjárás és előrejelzése , GMES - Copernicus - 2022.01.21 14:40.)

A tongai vulkánkitörésből származó felhő terjedését a Copernicus program Sentinel-5P műholdjával követik.

A Csendes-óceán déli részén, a Hunga Tonga és Hunga Ha'apai szigeteknél a korábbi aktivitását követően január 15-én kitört vízalatti vulkán az elmúlt három évtized legnagyobb ilyen eseményének számított a Földön. A meteorológiai és földmegfigyelő műholdaknak eddig is nagy szerepe volt a sűrűn lakott területektől viszonylag távol történt kitörés megfigyelésében. A vulkán okozta szökőár és a hamu kihullásának hatását is leginkább műholdas távérzékelési eszközökkel sikerült gyorsan felmérni. Tonga szigetvilágának számos tagján jelentős pusztítást okozott a természeti csapás, a károk elhárítása folyik.


Tongatapu szigetének északnyugati csücske a vulkánkitörés előtt (2021. december 8.) és után (2022. január 17.) egy-egy valós színeket mutató Sentinel-2 optikai műholdképen. A hamu szinte holdbélivé változtatta a táj képét. A Copernicus program vészhelyzeteket elemző szolgáltatása (Copernicus Emergency Management Service, CEMS) folyamatosan figyelemmel kíséri a természeti katasztrófa következményeit, műholdas adatok segítségével. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2021, 2022 / feldolgozás: EU DG DEFIS)

A szökőár eljutott Észak- és Dél-Amerika partjaiig, valamint Japánig is. A légkörben terjedő lökéshullám körbefutott az egész bolygón, a nyomáskülönbségeket Magyarországon is detektálták. A kitörés után 30 km-es magasságba emelkedett a hamu- és gázfelhő, a magaslégköri áramlatok pedig nyugati irányba kezdték szállítani a vulkáni eredetű kén-dioxidot. Ezt az európai Copernicus programnak a levegőben előforduló egyes gázok és aeroszolok koncentrációjának mérésére használt Sentinel-5P műholdjával mutatták ki. Az alábbi, január 18-i állapotot ábrázoló térképen a legtöbb kén-dioxid már mintegy 7000 km-re a keletkezési helyétől, Ausztrália északi része fölött járt.


A Sentinel-5P mérési adataiból készített térképen a sötétebb árnyalatok a kén-dioxid (SO2) magasabb koncentrációját jelzik, a január 18-án érvényes állapotok szerint. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2022 / feldolgozás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021