Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nemzetközi kisbolygónap
(Rovat: Katasztrófák ellen - 2016.05.08 08:15.)

Már nem is először, hanem másodszor. A Tunguz-esemény évfordulóján így akarják a közvélemény figyelmét a kisbolygókra irányítani.

A nemzetközi kisbolygónap megrendezését 2015-ben kezdeményezte néhány űrhajós, tudós, ismeretterjesztő és más közéleti személyiség. Elképzelésük szerint a kisbolygónapot minden évben június 30-án, a Tunguz-meteor 1908-as becsapódásának évfordulóján tartanák. Céljuk, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a kisbolygókra, kutatásuk fontosságára, és arra, milyen veszélyt jelenthet esetleges becsapódásuk. Az első alkalommal 2015-ben megrendezett eseményen szerte a világon összesen több mint 150 rendezvényt tartottak, több tízezer érdeklődő részvételével.


A 2013. februári cseljabinszki meteorhullás ráirányította a figyelmet a kisbolygók lehetséges becsapódásának a veszélyére. Ezt az érdeklődést kívánja a nemzetközi kisbolygónap fenntartani. (Szimulációs kép: Sandia Labs CC BY-NC-ND 2.0, fotó: Olga Kruglova)

Az idei kisbolygónap előkészítéseként február 9-én sajtótájékoztatót tartottak az ESA ESTEC űrközpontjában. A sajtótájékoztatót Franco Ongaro, az ESTEC igazgatója köszöntötte, aki Stephen Hawking támogató üzenetét is tolmácsolta.


A 2016. február 9-én az ESA ESTEC-ben tartott sajtótájékoztatón Franco Ongaro, az ESTEC igazgatója Stephen Hawking üzenetét tolmácsolja. (Kép: ESA)

A rendezvényen sokan megszólaltak, elsősorban a kisbolygónap kezdeményezés elindítói és támogatói – egyesek csak videóüzenet formájában, mások személyesen, többek közt a Nobel-díjas Brian Schmidt, Martin Rees brit Királyi Csillagász, az asztrofizikus rockzenész Brian May és több űrhajós: Tom Jones, Dorin Prunariu, Ed Lu, Chris Hadfield, Rakesh Sharma, Li Szo-jun (Yi So-yeon) és Anousheh Ansari, minthogy a Nemzetközi Űrhajósszövetség a kisbolygónap egyik legfőbb támogatója.

A 2016. évi kisbolygónap rendezvényeit múzeumok, kutatóintézetek, kormányzati intézmények, egyetemek, csillagászok és érdeklődő magánemberek szervezik. A hat kiemelt helyszín közül hozzánk legközelebb a bécsi Természettudományi Múzeum található.

A sajtótájékoztatót az ESA ara is felhasználta, hogy a témához kapcsolódóan tájékoztatást adjanak tervezett Asteroid Impact Mission küldetésükről.


Az ESA Asteroid Impact Mission (AIM) küldetése a tervek szerint 2022-ben érkezne a Didymos kisbolygóhoz. Az űrszonda (balra lent) kis leszállóegységet vinne magával (fekete pont a kisbolygón), amely leszállna a kisbolygó 180 méter átmérőjű holdjára (Didymoon). A szonda két CubSatot is szabadon engedne. (Fantáziakép: ESA-ScienceOffice.org)


Az AIM és a két háromegységes (3U) cubesat a Didymos kettős kisbolygónál. (Fantáziakép: ESA-ScienceOffice.org)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024