Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Figyelnek a veszélyre
(Rovat: Katasztrófák ellen - 2015.03.14 08:15.)

Létrejött az a két nemzetközi szervezet, amelyik figyelemmel kíséri a Földet fenyegető égitesteket és ajánlásokat tehet a veszély elhárításának módjára.

Az ENSZ Világűrbizottság Tudományos és Technikai Albizottsága évek óta önálló napirendi pontban tárgyalja a földközeli égitestek (NEO, Near-Earth Objects) problémáját. A témához kapcsolódóan több szakmai előadás is elhangzott az Albizottság legutóbbi, februári ülésszakán. Ezekből adunk közre néhány friss adatot, diagramot.

Tavaly két új, a NEO-problémával foglalkozó szervezet is létrejött, amelyek ezentúl évente beszámolnak a Tudományos és Technikai Albizottságnak a munkájukról. A gyökerek az ENSZ által szervezett, és 1999-ben Bécsben tartott UNISPACE III konferenciáig nyúlnak vissza. Ott merült fel, hogy szervezett formában lenne érdemes a földközeli égitestek veszélyével és az elhárítás módjával foglalkozni. A UNISPACE nyomán megalakult szakértői munkacsoport beszámolói nyomán az Albizottság, majd a Világűrbizottság ajánlására, az ENSZ Közgyűlése által jóváhagyott módon jött létre a két szervezet.

Az egyik szervezet az International Asteroid Warning Network (IAWN, ejtsd ’ájvan’), egyéni szakemberekből álló nemzetközi szervezet, amely riasztást ad ki, ha a jövőben a Földet veszélyesen megközelítő égitestet találnak. Feladatuk a távcsöves megfigyelések koordinálása, a pályák meghatározása és a megközelítés, becsapódás kockázatának elemzése. A szervezet tagjaihoz, illetve az általuk képviselt intézményekhez 2014-ben mintegy 15 millió, a földközeli égitestekre vonatkozó észlelési adat futott be. Az észleléseket 31 ország 239 obszervatóriumában (1. ábra) és egy űreszközzel végezték. Az IAWN saját feladatául tűzte ki annak a kommunikációs stratégiának a kialakítását, amelynek mentén egy esetleges vészhelyzet észlelése esetén pánikkeltés nélkül, felelősségteljesen tudják a döntéshozókat és a közvéleményt tájékoztatni.


Az IAWN működése első évében 31 ország 239 obszervatóriumából 15 millió, a földközeli égitestekre vonatkozó adatot gyűjtött össze. (Kép: IAWN)

A másik szervezet a Space Mission Planning Advisory Group (SMPAG, ejtsd: ’szém-pédzs’), amelynek űrügynökségek a tagjai, jelenlegi vezetője az ESA. Feladata, hogy az IAWN-tól érkező figyelmeztető jelzés esetén ajánlásokat dolgozzon ki a veszély elhárítására alkalmas űrküldetés kidolgozására. A technikai lehetőségek ma még csak meglehetősen vázlatos formában léteznek (2. ábra), de szakemberek szerte a világon tanulmányozzák a lehetőségeket. A SMPAG első lépésként azokat a kritériumokat fogja meghatározni, amelyek esetén szükségesnek tartják a cselekvést, azaz űreszköz indítását.


Egyelőre még csak vázlatos elképzelések léteznek arra vonatkozóan, miként lehetne egy űreszközzel letéríteni a pályájáról egy Föld felé tartó és becsapódással fenyegető kisbolygót.

Az, hogy a két szervezet az ENSZ égisze alatt jött létre, rendszeresen beszámol az ENSZ-nek a munkájáról, és a SMPAG-ben valóban minden számottevő és néhány kisebb partner részt vesz, garancia arra, hogy ha egy valóban globális fenyegetést jelentő égitestet találnának, akkor nemzetközi szinten összehangolt válaszlépés születhetne.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024