Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Példátlan műholdütközés
(Rovat: Katasztrófák ellen - 2009.02.12 08:36.)

Egy amerikai Iridium távközlési műhold valószínűleg egy már használaton kívüli orosz űreszközzel találkozott: Az eredmény: űrszemétből álló hatalmas felhő...

Február 10-én a műholdas kereskedelmi mobil távközlési rendszer részeként üzemelő Iridium 790 km magasan ütközött egy Kozmosz műholddal. (A Kozmosz-2251 orosz katonai kommunikációs hold 1993 júniusában állt pályára, és az elmúlt évtizedben már nem működött.) A baleset Szibéria fölött történt. A gyors elemzések szerint a keletkezett törmelékfelhő rövid távon nem jelent közvetlen veszélyt az alacsonyabban keringő Nemzetközi Űrállomásra, de más, katonai vagy civil műholdak számára kockázatot hordoz. Az amerikai radaros megfigyelő-hálózat mérései szerint legalább 600 darabra esett szét a két ütköző műhold. Ezek többsége a műholdak eredeti pályája mentén kering tovább, de bizonyára alacsonyabb és magasabb pályára is kirepültek egyes darabok. Megkülönböztetésük – közelségük miatt – egyelőre nagyon nehéz, néhány nap múlva már többet lehet tudni a veszély valódi nagyságáról.


Iridium műhold Föld körüli pályán. (Fantáziakép: Iridium LLC)

Az Iridium vállalat 66 műholdból álló flottát üzemeltet, hogy a Föld gyakorlatilag teljes felszínét le tudja fedni műholdas adatátvitelen alapuló mobiltelefonos szolgáltatásával. A szolgáltatásban lehet átmeneti fennakadás a kiesett űreszköz miatt, de a rendszernek vannak pályán levő tartalék holdjai. A kb. 700 kg starttömegű Iridium holdakból 1997 és 2002 között összesen 95 darabot indítottak. Az eltelt évek alatt közülük tönkrement már néhány, de egyik sem ért ilyen véget.

Az ilyesfajta ütközésnek igen kicsi a valószínűsége, s eddig hasonló nagyságrendű esemény még nem is történt az űrkutatás történetében! Háromszor jegyeztek fel katalogizált objektumok közti ütközéseket, de azok lényegesen kisebb méretűek voltak. A keletkezett űrtörmelék idővel elég majd a felsőlégkörben. Ennek a folyamatnak a lefolyását, illetve a pályán levő műholdakra leselkedő reális veszély mértékét jelenleg próbálják modellezni.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024