Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vulkánkitörés Chilében
(Rovat: Katasztrófák ellen, Envisat - 2008.05.09 06:00.)

Az 1000 méter magas Chaitén-vulkán évezredek óta először vált aktívvá május 2-án. Az Envisat űrfelvételén hosszú hamu- és füstfelhő kígyózik kelet felé.

A kitörés következtében több ezer környékbelinek kellett elhagynia lakóhelyét. A vulkán Chile déli részén, Chaitén városától 10 km-re fekszik. A füst Patagónai (Argentína) felé száll, több száz kilométeren át jól követhető. Az itt bemutatott felvétel az európai Envisat mesterséges hold MERIS detektorával készült 2009. május 5-én. A kép felszíni felbontása 1200 m.


A műholdas távérzékelési adatok jól alkalmazhatók a vulkánkitörések előzetes jeleinek kikémlelésére. Már a jelenség bekövetkezte után, az optikai és radaros űrfelvételek a lávafolyások, földcsuszamlások, kéregrepedések és földrengések hatásainak követésére, a védekezés szervezésének segítésére is használhatók. A légköri összetételt kutató műholdas szenzorok a levegőbe kerülő gázok és aeroszolok mennyiségét, összetételét képesek megbecsülni. Ezzel következtethetünk a vulkánkitörések környezeti hatásaira. Az Envisatot üzemeltető Európai Űrügynökség (ESA) is folytat globális vulkánmegfigyelő programot.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024