Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Húsz éve történt a csernobili reaktorbaleset
(Rovat: Katasztrófák ellen - 2006.04.26 08:44.)

A napokban világszerte megemlékeznek a szomorú eseményről. Annak idején ez volt az első alkalom, hogy kereskedelmi távérzékelő mesterséges hold által készített képet használjon fel a média egy esemény igazolására.

Az ukrajnai Csernobil atomerőművének 4. reaktorblokkjában 1986. április 26-án történt katasztrófáról az akkori szovjet hatóságok eleinte egyáltalán nem adtak hírt, s később is csak félrevezető információk láttak napvilágot. Ebben a helyzetben felértékelődtek a független, objektív források, amilyenek például a műholdképek. Az alább bemutatott „történelmi” kép a francia SPOT és az amerikai Landsat holdak készítette felvételekből készült, s az ABC News hozta először nyilvánosságra. A középen vörös ponttal megjelölt helyről észlelt rendkívüli hősugárzás egyértelművé tette a baleset tényét.


(Kép: SPOT/EOSAT)

Az évforduló alkalmából a Magyar Nukleáris Társaság szervezésében hazai szakemberek egy csoportja nemrég meglátogatta a csernobili atomerőművet és közvetlen környékét. Tapasztalataikról, mérési eredményeikről dokumentumfilm készült, amelynek rövidített változatát a Duna TV Heuréka című műsorában hétfőn (április 24-én) mutatták be. (A műsor utólag az interneten is megtekinthető.) Az expedícióról készült teljes, 45 perces videó az alább megadott második linkről le is tölthető.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024