Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kettős vulkánkitörés Kamcsatkán
(Rovat: Katasztrófák ellen, Az emberi élet védelme , Envisat - 2005.03.22 07:37.)

Oroszország távol-keleti szélén, a Kamcsatkai-félszigeten a közelmúltban két tűzhányó is kitört. Az ESA Envisat földmegfigyelő mesterséges holdjának felvételét mutatjuk be.


Az Envisat képe 800 km-es magasságban húzódó Föld körüli pályáról készült, 300 méteres felbontással, közel 1300 km széles felszíndarabot mutatva. A hóborította félszigeten jelenleg két vulkán is aktív. A délebbre fekvő, 4835 m magas Kljucsevszkoj legutóbbi kitörése idén január 17-én kezdődött. Március 7-re a kiömlő láva elért egy közeli gleccsert, s megkezdődött a jég olvadása. A forró vulkáni anyag és a jég találkozása nyomán újabb heves folyamatok indultak be, nyolc kilométeres magasságig juttatva anyagot a légkörbe.

Az északibb Sivelucs 3283 m magas. Február 27. óta aktív ismét. A kitörésből származó anyag 700 km-es körzetben szóródott szét. A hamuval 8 cm vastagon borított terület 150 km széles, nyugati irányban az Ohotszki-tenger partjáig nyúlik. A tíz kilométer szélességű lávafolyam lerombolt egy, a vulkántól 8 km-re telepített szeizmológiai megfigyelőállomást. A két aktív vulkán között fekvő település nincs veszélyben, eltekintve az isétlődő hamuesőktől. A légi közlekedés biztonságát - a repülőgép-hajtóműveket - azonban veszélyezteti a levegőbe kerülő vulkáni hamu. Kamcsatka fölött fontos légi útvonalak húzódnak, s a repülők most kitérőre kényszerülhetnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024