Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb brazil-kínai távérzékelő műholdak
(Rovat: Katasztrófák ellen, Mezőgazdaság , Kína a világűrben - 2002.12.01 08:58.)

A héten a brazil és a kínai kormány együttműködési nyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében a két ország két újabb földmegfigyelő holdat épít.

A most megkötött egyezmény előzménye, hogy a még 1988-ban ratifikált első együttműködési szerződés eredményeként megszületett - és 1999-ben indított - CBERS-1 mesterséges hold (képünkön) remekül működött. A műhold tömege 1450 kg, keringési magassága a poláris pályán kb. 760 km. A CBERS-1 kamerái (köztük egy-egy infravörös és multispaktrális kamera) már az első évben 230.000 felvételt készítettek. A CBERS egy közösen fejlesztett műholdsorozat első tagja volt. A sorozat következő darabját - CBERS-2 néven - jövő év augusztusában, vagy szeptemberében indítják.
A CBERS-család tagjait erdészeti- és óceán-monitoringra használják, de adataikat a természeti katasztrófák, illetve a városiasodás nyomonkövetésében is hasznosítják. A mostani, új egyezmény értelmében a két ország megkezdi a következő generációs CBERS-3 és CBERS-4 fejlesztését. A feladatra Brazília 100, míg Kína mintegy 200 millió dollárt szán.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024