Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ázsiai mozaik – 2023. március (1. rész)
(Rovat: Japán és az űrállomás, Távoli világok kutatói - 2023.04.02 07:15.)

Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térségről találnak olyan híreket, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Bemelegítésként

A Crew Dragon Crew-5 sikeres landolásával (japán helyi idő szerint 2023. március 12-én 11:02) Koicsi Vakata (Wakata Koichi) ezen útján 157 napot, 10 órát és 2 percet töltött a világűrben. Ezzel a világűrben töltött összes ideje 504 nap, 18 óra 35 percet, míg az ISS-en töltött összes ideje 483 nap, 15 óra és 57 perc lett. Mindkettő japán rekord.

Egy március 13-i bejelentés szerint a dél-koreai kormány egy 50 milliárd von (38,5 millió dollár) nagyságú alapot hoz létre az űrtechnikai és űrkutatási startup cégek támogatására. Az elképzelések szerint az összeg 2023–2027 között áll rendelkezésre, és annak kezelését a Korea Venture Investment Corp. végzi. A cél egyébként az, hogy piaci befektetők bevonásával 2027 végéig a teljes összeg elérje az 50 milliárd vont. Az idei évben a startupok április 3–7. között nyújthatják be pályázataikat, a 2023-ban kiosztható teljes összeg pedig minimum 5 milliárd von (ami felkúszhat akár 10 milliárdra is, ha további befektetők is úgy gondolják).

Holdkutatás

Március 20-án Hold körüli pályára állt a Hakuto-R M1 (Mission 1) holdraszálló automatikus szonda. Ha a további pályamódosítások (finomítások) is sikeresek lesznek, akkor az űreszköz landolását a Mare Frigoris peremvidékén található Atlas-kráterben valamikor áprilisban fogják megkísérelni. Mint emlékezetes, a lander egyik rakománya az emirátusi Rashid-1 minirover.

Márciusban a másik Rashiddal kapcsolatos hír is érkezett. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Rashid-2 a tervek szerint a kínai Csang’e-7 (Chang’e-7) lander fedélzetén jutott volna el a Hold déli pólusvidékére. Márciusban viszont kiderült, hogy – ahogyan az várható is volt az Egyesült Államok és Kína között „fokozódó helyzetben” – a terv ebben a formában nem fog megvalósulni! Miután a Rashid-2 tartalmaz „érzékeny, ITAR-os” amerikai alkatrészeket is, az amerikaiak megakadályozták, hogy a második arab rover kínai kézbe kerüljön.


Március első hetében az indiai Csándráján-3 (Chandrayaan-3) sikeresen teljesítette a vibrációs (képünkön) és akusztikus teszteket. Az immár összeszerelt meghajtó/szállító-, leszálló- és roveregységek újabb vizsgálatára az indiai űrügynökség ÚR Rao Űrközpontjában (Bengaluru) került sor. A sikeres tesztek bizonyították, hogy a soron következő indiai holdszonda képes túlélni az indítás során fellépő extrém gyorsulásokat, vibrációkat és hanghatásokat.

(Folytatjuk hordozóeszközökkel és műholdakkal!)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024