Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

HTV-8: távozóban
(Rovat: Japán és az Űrállomás, Az Űrállomás és az USA - 2019.11.02 07:15.)

Tegnap eltávolodott a Nemzetközi Űrállomástól (ISS), és a Csendes-óceán fölött a sűrű légkörbe lépve hamarosan megsemmisül a nyolcadik japán teherűrhajó.

A japán HTV (H-2 Transfer Vehicle) nyolcadik példányát szeptember 24-én indította Tanegashimából egy H-2B hordozórakéta. Összesen közel 3,8 tonnányi rakományával négy nappal később csatlakozott az ISS-hez. Az űrállomástól való búcsújára november 1-jén került sor, miután a földi irányítók, illetve Christina Koch és Jessica Meir amerikai űrhajósok által felügyelt, 17,6 m hosszú kanadai robotkar segítségével eltávolították a dokkolóhelyéről. A HTV-8 fedélzetén az ISS-en feleslegessé vált dolgok vannak, köztük azok elöregedett Ni-H akkumulátorok, amelyeknek a lecserélésére ezzel a teherűrhajóval is érkeztek fel az új Li-ion egységek. (A HTV-8-cal most azok égnek el a légkörben, amiknek a helyére az újakat tavaly az előző, a HTV-7 japán teherűrhajó szállította fel.)


A HTV-8 még a dokkolóhelyén, a Nemzetközi Űrállomáshoz csatlakoztatva. (Kép: NASA)

Az akkumulátorok mostani adagjának cseréjét egy sor űrséta beiktatásával végezték az űrhajósok, köztük az egyiken – október 18-án, az űrrepülés történetében most először – két nő, Koch és Meir dolgozott együtt. A teljes akkumulátorcsere azonban a tervekkel ellentétben még nem történt meg, ugyanis váratlanul egy elromlott töltőegység is cserére szorult. Így a hatból három Li-ion akkumulátoregység az űrállomás külső részére rögzítve várja, hogy legalább két további űrséta alkalmával a végleges helyükre, a tartószerkezet P6 jelű elemére kerüljenek. Az eredetileg október végére tervezett űrséták várhatóan csak 2020 elején ütemezhetők be a programba. Előtte fontosabbnak tartják az Alfa Mágneses Spektrométer (Alpha Magnetic Spectrometer, AMS) javítását, november közepétől kezdve.

A következő teherűrhajóra nem kell sokáig várniuk az űrállomás utasainak: ha minden jól megy, ma indul a Wallops-szigetről, és hétfőn érkezik oda a Northrop Grumman Cygnus teherűrhajójának NG-12-es számú példánya.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021