Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indulhat az első KiboCUBE
(Rovat: Japán és az űrállomás, Kis űreszközök nagy szerepe , Űrpolitika - 2018.02.08 07:15.)

Elkészült és hamarosan Föld körüli pályára kerülhet a KiboCUBE program keretében épített első műhold, egy kenyai CubeSat, amely egyben Kenya első műholdja lesz.

A Japán Űrügynökség (JAXA) 2015-ben ajánlotta fel, hogy a Kibo modulból három éven keresztül évente egy-egy CubeSatot pályára állítanak, amivel a fejlődő országok űrprogramját és űrtechnikai fejlődését kívánják segíteni. A jelentkezők közül az ENSZ Világűriroda (OOSA) közreműködésével, annak űralkalmazási programja keretében, pályázati úton választják ki a fejlődő országok valamely oktatási intézménye vagy kutatóintézete által készített, és megvalósításra érdemes 1 egységes (1U) CubeSat tervét. A KiboCUBE program keretében hamarosan elindulhat az első, kenyai CubeSat, míg a harmadik év pályázati felhívása még március közepéig nyitva áll.


A Nairobi Egyetem képviselői átadják a JAXA munkatársainak az első KiboCUBE CubeSatot. (Kép: JAXA)

A kis műholdakat sok, hasonlóan pályára állított társukhoz hasonlóan a Nemzetközi Űrállomás (ISS) japán Kibo moduljából, annak zsilipkamráján keresztül, a modul robotkarjával helyezik ki a világűrbe.


A JAXA vezetői átadják a műhold átvételéről szóló oklevelet Kenya nagykövetének és a Nairobi Egyetem vezetőinek. A képen jobbról a második Kiocsi Vakata (Koichi Wakata) japán űrhajós, aki jelenleg a JAXA-nál a Nemzetközi Űrállomás programigazgatója, s aki korábban már használta az ISS Kibo moduljának légzsilipjét, amelyen keresztül műholdakat bocsáthatnak ki az űrállomásról. (Kép: JAXA)

A KiboCUBE pályázat első fordulójának győztese a Nairobi Egyetem (Kenya) terve volt, amelynek alapján megépülhetett az 1KUNS-RF (1st Kenyan University Nano Satellite-Precursor Flight, tehát az első kenyai egyetemi nanoműhold előfutára), a műholdat a JAXA és az OOSA közös zsűrije 2016 augusztusában választotta ki a beadott pályázatok közül. Az egy egységes (1U) CubeSatot január 16-án adták át a JAXA-nak a Tsukubai (Cukubai) Űrközpontban. A tervek szerint a kenyai műholdat márciusban viszik fel az ISS-re, majd valamikor még a tavasz folyamán, várhatóan áprilisban vagy májusban a Kibo zsilipkamráján keresztül pályára állítják.


A KiboCUBE program első műholdja és a Kibo modul zsilipkamrájában működő Small Satellite Orbital Deployer (SSOD), vagyis a kis műholdakat pályára állító berendezés, amellyel tavasszal pályára állítják a kenyai pikoműholdat. (Kép: The TeCake)

Az 1KUNS-RF Kenya első műholdja, amelynek fő feladata az országban folyó mezőgazdasági termelés tendenciáinak követése, valamint Kenya tengerpartjának folyamatos monitorozása. A műholdat a Nairobi Egyetemen a JAXA segítségével fejlesztették, 120 millió kenyai shilling (kb. 1–1,5 millió dollár) költséggel. A műholddal kipróbálják azokat a technológiákat, amelyek alapjául szolgálhatnak egy későbbi, nagyobb műhold fejlesztésének. Ugyanakkor a Nairobi Egyetem közleménye hangsúlyozza, hogy ha a műhold indítása sikeres lesz, akkor ezzel Kenya bekerül az afrikai országok azon szűk csoportjába, amelyek saját műholddal rendelkeznek (eddig Dél-Afrika, Ghána, Nigéria, Algéria és Egyiptom mondhat magáénak saját műholdat).

A JAXA űrhajósa, Koicsi Vakata (Koichi Wakata) 2013. november 19-én három pikoműholdat állított pályára az ISS Kibo moduljában működő SSOD-vel. A film részletesen bemutatja a kis műholdakat pályára állító berendezés működését. Az űrhajós elhelyezi az SSOD-n a műholdakat, majd becsukja a zsilipkamra belső ajtaját. A külső kamerák képén látható, amint kinyílik a zsilipkamra külső, négyszögletes ajtaja. Belülről kitolják az SSOD-t, amelyet a robotkar megfog és a megfelelő irányba fordít. Végül az SSOD kilöki a három CubeSatot. (Forrás: Youtube)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024