Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a negyedik japán teherűrhajó
(Rovat: Japán és az űrállomás - 2013.08.04 06:15.)

A Kounotori-4 (HTV-4) öt napig tartó repülés után érkezik a Nemzetközi Űrállomáshoz, ahonnan egy hónap múlva távozik.

A Japán Űrügynökség (JAXA) teherűrhajó-sorozatának negyedik tagja magyar idő szerint augusztus 3-án, 21:48-kor indult Tanegashima szigetéről, egy H-2B hordozórakétával. (Helyi időben ekkor már augusztus 4-ét mutatott a naptár.) A Kounotori (jelentése: fehér gólya) nevű, korábbi jelöléssel HTV (H-2 Transfer Vehicle) teherűrhajók első példánya 2009 szeptemberében mutatkozott be. Azóta egy-másfél évente küldtek japán teherszállítmányokat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátására. Legutóbb a Kounotori-3 (HTV-3) indult, tavaly július 21-én.Július 13-án a szerelőcsarnokban bezárult a rakéta orrkúpja a Kounotori-4 körül. (Képek: JAXA)

A henger alakú japán teherűrhajó hossza 10 m, átmérője 4,4 m. Teljes tömege mintegy 10,5 tonna lehet, az űrállomásra legfeljebb kb. 6 tonnányi rakományt képes szállítani. Ennek nagyobb részét a nyomás alatt levő tárolórészben, összesen nyolc, hűtőszekrény méretű rekeszben. A nyomás alá nem helyezett raktérből az ISS robotkarjával tudják áthelyezni a berendezéseket az űrállomás külső részére, a japán Kibo kutatólaboratóriumra. A mostani repülés során az 5,4 t rakományból 3,9 t jut a hermetizált egységbe. Akár csak az amerikai Dragont, a HTV-t is az űrhajósok irányította robotkarral fogják be, úgy csatlakoztatják az ISS-hez. A megközelítést követően a Canadarm-2 robotkar a Kounotori-4 teherűrhajót a Harmony modul Föld felé néző dokkolóhelyéhez emeli. Ennek a műveletnek a napja a menetrend szerint augusztus 9-e lesz.

A szokásos rakományban megtalálhatók példul ruhák, szárított élelmiszerek, innivaló, víz. A felszállított berendezések közt van egy a Kibo laboratóriumba szánt, akár -70 °C előállítására is alkalmas hűtőberendezés (Freezer-Refrigerator of Stirling Cycle, FROST) a kísérleti minták számára. Felkerül a szintén hűtésre szánt, akár áramszünet esetén is működő ICEBox (ISS Cryogenic Experiment Storage Box). A légköri visszatérés körülményeit az i-Ball műszeregyüttes regisztrálja. A Dragontól eltérően ugyanis a Kounotori nem tud épségben visszahozni semmit a Földre. Szeptember 5-ére tervezett leválasztása után két nappal belép a sűrű légkörbe, és az előzőleg belerakodott hulladékkal együtt megsemmisül. A japánok tervbe vették a visszatérésre is alkalmas HTV-R változat elkészítését, ami legkorábban 2018-ban mutatkozhat be.

A HTV-4 négy apró műholdat (CubeSat) is magával visz. Ezekből három amerikai (ArduSat-1, ArduSat-X, TechEdSat-3), egy vietnami készítésű (Pico Dragon).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024