Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Munkában a robotkarok
(Rovat: Japán és az Űrállomás, Az Űrállomás és az USA - 2012.08.18 08:15.)

Már kipakolták a Kounotori-3 japán teherűrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) érkezett összes felszerelést.

Utolsónak a japán Kibo modul külső részére szánt kísérleti berendezések maradtak. Az üres rakodólapot augusztus 10-én helyezték vissza a robotkarral a Kounotori-3 (HTV-3) teherűrhajóra. Mostantól az ISS űrhajósai megkezdik a feleslegessé vált dolgok berakodását, hogy a később (szeptember 6-án) leválasztandó teherszállító űrjármű azokat is magával vihesse a légköri megsemmisülésbe.

A japán HTV-k (H-2 Transfer Vehicle) sorozatának harmadik tagja, a Kounotori-3 július 21-én startolt, és robotkaros befogás után 27-én csatlakozott az ISS Harmony moduljának a Föld felé néző dokkolónyíláshoz. A szokásos, az űrhajósok életfenntartásához nélkülözhetetlen ellátmány (élelmiszer, ruházat) mellett főleg japán és amerikai kísérleti eszközöket szállított. Ezek nagyobb része a henger alakú teherűrhajó nyomás alatt levő tárolóegységében kapott helyet. Az űrhajósok itt kezdték az átrakodást is, már a dokkolás másnapján. A mintegy 3,5 tonna tömegű rakományban volt például egy új, halakkal végzendő súlytalansági kísérletekre alkalmas akvárium, egy távirányítható földmegfigyelő kamera, az ISS víztisztító rendszerének egy fontos alkatrésze, valamint egy japán hűtővízszivattyú is. Felkerült az űrállomásra öt miniatűr műhold (CubeSat), ezeket ősztől fogják önálló pályára bocsátani.


Az űrállomás Canadarm-2 robotkarjával a külső kísérleti berendezések rakodóegységét mozgatják. (Kép: NASA)

A Kounotori-3 nyomás alatt nem levő tárolóegységében felszállított két berendezéscsomag eltávolításához a kanadai és a japán gyártmányú robotkaros rendszereket kellett igénybe venni. Ezek részben a földi irányítók, részben az ISS űrhajósai parancsainak engedelmeskedtek. A műveletek sorozata augusztus 6-án indult. A rakodólap először a HTV-3-ból a Kibo laboratórium külső részére került át. Innen másnap a Dextre nevű robotkarral megragadták, és áthelyezték az űrállomás vázszerkezetén kijelölt helyére az amerikai kísérleti kommunikációs berendezést (Space Communications and Navigation Testbed, SCaN Testbed). Ezt a NASA Glenn Űrközpontjában fejlesztették, és három új generációs rádiós távközlési műszercsomagot tartalmaz. Újdonságuk, hogy repülés közben is átprogramozhatók. Így a jövő űreszközeiben, már a világűrben is rugalmasan alakíthatók a változó kommunikációs, adatátviteli igényekhez igazodva.

A japán kísérleti csomagot a Kibo modul külsején erre a célra kialakított részre 9-én helyezték át. Itt például a földi légkörben létrejövő villámokat megfigyelő műszer, felfújható űrbeli szerkezetekkel és robotokkal végzendő kísérletekre szolgáló berendezés, és egy a kereskedelmi forgalomban kaphatókhoz hasonló minőségű HDTV kamera kapott helyet. Ez utóbbinál azt szeretnék kipróbálni, hogyan tűri az eszköz az űrbeli körülményeket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021