Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Felszállt a „fehér gólya”
(Rovat: Japán és az űrállomás - 2012.07.21 08:20.)

Elindult a harmadik japán teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomás felé.

A Kounotori-3 (fonetikus magyar átírással Kónotori-3, jelentése fehér gólya), korábbi „száraz” jelölésével HTV-3 (H-2 Transfer Vehicle-3) 2012. július 21-én, magyar idő szerint 4:06-kor emelkedett a magasba a Japán Űrügynökség (JAXA) H-2B hordozórakétájával. Az indítás szokásos helyszíne Japán déli részén Tanegashima szigete volt. A HTV első példánya 2009 szeptemberében, a második 2011 januárjában teljesítette feladatát.


Az ember nélkül repülő teherűrhajó feladata a kb. 400 km-es magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) ellátásának segítése. A Kounotori-3 fedélzetén most összesen mintegy 4,6 tonna tömegű élelmiszer, ruházat, egyéb felszerelés, kísérleti eszköz jut fel. Az űrállomás közelébe érve az űrhajósok a robotkarral fogják be, majd csatlakoztatják az ISS Harmony moduljához, a tervek szerint június 27-én (közép-európai időben számolva). A japán teherűrhajó épp egy hónapot tölt majd ott: augusztus 27-én választják le, 28-án semmisül meg a sűrű légkörbe lépve. Előzőleg megrakják az ISS-en már feleslegessé vált felszereléssel és hulladékkal.

A HTV teherűrhajókon minden alkalommal van valami új fejlesztés. Ezúttal japán készítésű, fejlett technológiájú kommunikációs berendezés és hajtóműrendszer mutatkozik be a világűrben. A rakomány nagyobb része, kb. 3,5 tonna a nyomás alatt levő tárolóegységben (Pressurized Logistics Carrier, PLC) kapott helyet. A mintegy 1,1 tonna, ami a másik, nem nyomás alatt levő részben (Unpressurized Logistics Carrier, ULC) utazik, az űrállomás Kibo moduljának külső részére kerülő kísérleti berendezés-együttes, valamint egy amerikai kísérleti kommunikációs és navigációs műszer.


Előkészületek májusban. (Kép: JAXA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024