Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a megsemmisülés felé
(Rovat: Japán és az űrállomás - 2011.03.29 07:15.)

A HTV-2 japán teherűrhajó tegnap levált a Nemzetközi Űrállomásról. A feleslegessé vált dolgokkal megrakodott űreszköz még a héten elég a sűrű légkörben.

A Kounotori-2 (HTV-2) összesen 60 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozva. A mostani leválasztás után a robotkar március 28-án, magyar idő szerint 17:46-kor engedte útjára a japán automata teherűrhajót.


A HTV-2 a leválás után, az ISS-ről fényképezve. (Kép: NASA TV / Spaceflight Now)

Miután az űrhajósok kipakolták a közel 2 hónapja érkezett teherűrhajóból az ellátmányt, az elválás előtt megrakodták hulladékkal. Főleg olyan csomagolóanyag került bele, ami a Discovery szállítmányát védte a sérüléstől, s amivel nem tudnak mit kezdeni az ISS-en. A robotkaros műveleteket az amerikai Cady Coleman és az olasz Paolo Nespoli irányította a jó kilátást biztosító Cupola egységből. Miután a HTV-2 elegendően messze került Harmony modultól, a japán földi központ szakemberei átvették felette az irányítást és a hajtóművek bekapcsolásával biztonságos távolságra manőverezték a teherűrhajót az űrállomástól.


A Japán Űrügynökség Tokiótól 30 km-re északkeletre, Tsukuba (Cukuba) városa mellett fekvő irányító központja megrongálódott a március 11-i nagy földrengésben, de 21-ére már helyreállították a működését. (Kép: JAXA)

A japán teherűrhajók sorában a másodikat szerdán irányítják a légkörbe. Bizonyára teljesen megsemmisül, de ha egyes darabjai mégis átvészelnék a zuhanást, azok a Csendes-óceán lakatlan déli részének a vizébe zuhannak. A Kounotori-3, a következő teherszállító űreszköz jövő januárban indulhat Japánból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024