Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A japán földrengés hatása az űrállomásig ért
(Rovat: Japán és az Űrállomás - 2011.03.12 09:30.)

Japán történetének eddigi legnagyobb, 8,9-es magnitúdójú földmozgása miatt a Nemzetközi Űrállomás ottani irányító központja leállt.

A Japán Űrügynökség (JAXA) Tsukuba (Cukuba) melletti központjának szerepét, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) japán alrendszereinek (a Kibo kutatólaboratóriumnak és az épp ott tartózkodó HTV-2 teherűrhajónak) a felügyeletét ideiglenesen a NASA houstoni irányító központja vette át.



Károk a JAXA központ belsejében a 2011. március 11-én történt nagy erejű földrengés után. Egyes jelentések szerint az épület tetőszerkezetének egy része is összeomlott. (Kép: JAXA)

A Discovery űrrepülőgép távozása után az eredeti dokkolóhelyére csütörtökön visszahelyezett HTV-2 (Kounotori-2) automata teherszállító űrhajó péntekre tervezett újbóli kinyitását legalább hétfőig elhalasztják. Csak ezután kezdhetik el az űrhajósok átpakolni az ISS-en feleslegessé vált dolgokat, mielőtt a teherűrhajó eltávozna (a tervek szerint március 28-án).

A tsukubai űrközpont a japán űrhajósok kiképzésének a helyszíne is (ezen a héten nem folyt ilyen munka), valamint épülő műholdak tesztelésére szolgáló létesítmények is vannak ott. Jelenleg az idén év vége felé indítani tervezett japán földmegfigyelő mesterséges hold, a földi vízkörforgást kutató Global Change Observation Mission (GCOM-W1) tesztjei folynak.

A rekordnagyságú földrengés március 11-én (pénteken) magyar idő szerint 6:46-kor (helyi időben kora délután, 14:46-kor) pattant ki Sendai (Szendai) városától kb. 130 km-re keletre, Tokiótól 373 km-re északkeletre, a Csendes-óceán alatt. A rengés, de még inkább az azt követő, Honshu (Honsú) szigetének keleti partvidékét érintő szökőár súlyos pusztítást végzett, a halálos áldozatok eddig közzétett száma pedig már az ezret is meghaladja.



A mostani volt a Földön mért ötödik legerősebb rengés 1900 óta. A térképen a mostani földrengés-tevékenységét ábrázolták. A körök a földrengések Richter-skálán mért nagyságát szimbolizálják: pontozott vonallal az előrengéseket, folytonos vonallal az utórengéseket. A fő rengés a legnagyobb kör. A szürke színskála a szárazföldön a tengerszint feletti magasságot, a kék a tengerfenék mélységét jelöli. A fő rengés mintegy 24 km-rel a tengerfenék alatt pattant ki. (Kép: NASA EO / R. Simmon, J. Allen / SRTM - University of Maryland / British Oceanographic Data Center)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024