Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Befogták a HTV-1-et
(Rovat: Japán és az Űrállomás - 2009.09.18 09:30.)

Japán első teherűrhajója tökéletes repülés után megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.


A 18 t tömegű, 10 m hosszú, 4,4 m átmérőjű, henger alakú teherszállító űreszköz az űrállomás közelében.

A HTV-1 (H-2 Transfer Vehicle-1) egyhetes útjának végén fokozatosan, végül 9 méterre megközelítette a Nemzetközi Űrállomást (ISS). Itt az űrállomás robotkarjával, Nicole Stott irányításával befogták, miközben a két űreszköz 365 km magasságban keringett a Föld fölött. A művelet szeptember 17-én, magyar idő szerint 21:47-kor történt.


Az űrállomás hat főből álló személyzetének tagjai „koccintanak” a HTV-1 megérkezése alkalmából – újrahasznosított vízzel... (Képek: NASA TV)

A műveletsorozat jól szimbolizálta a széles nemzetközi együttműködést is: az amerikai Stott és a belga De Winne a kanadai robotkarral fogta meg a japán űrhajót. Később a kanadai Thrisk csatlakoztatta azt az egyik amerikai modulhoz, amelynek neve stílszerűen Harmony. A csatlakozás magyar idő szerint már éjfél után, pénteken 0:26-kor történt meg. Az űrhajósok következő feladata az lesz, hogy a teherűrhajó belső, hermetizált részéből átpakolják az ellátmányt az ISS-re. A HTV-1 másik, nem hermetizált részéből a kísérleti eszközök az űrállomás (a japán Kibo modul) külsejére kerülnek. Átmozgatásukhoz robotkart használnak majd.

A HTV-1 érkezésére Amerikában nem csak úgy tekintenek, mint a japán teherűrhajó sikeres bemutatkozására. A megközelítéssel és befogással egyben egy olyan módszert is demonstráltak, amelyet később a jelenleg fejlesztés alatt álló amerikai magánűrhajók is alkalmazhatnak. A költséges és bonyolult automatikus dokkolórendszer kiépítése helyett, a gyorsaság érdekében célszerűbb a robotkaros befogást alkalmazni. Ilyen, a NASA reményei szerint az ISS ellátására igénybe vehető űreszközöket a Space Exploration Technologies és az Orbital Sciences vállalatok fejlesztenek. (Az orosz Progresszek és az európai ATV teherűrhajók a robotkar segítsége nélkül, maguktól is tudnak kapcsolódni az űrállomáshoz.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023