Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hamarosan indulhat az első japán teherűrhajó
(Rovat: Japán és az Űrállomás - 2009.08.18 10:00.)

A HTV-t a múlt héten feltöltötték üzemanyaggal. A kijelölt startdátum szeptember 10.

A Japán Űrügynökség (JAXA) HTV (H-2 Transfer Vehicle) nevű új teherszállító űrhajójának első példánya nemsokára indulhat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) felé. Az űrjárművet Japán déli részén, Tanegashima szigetén hidrazin és nitrogén-tetroxid keverékével töltötték fel, ami egy fontos mérföldkő volt az indításig végrehajtandó műveletsorban. A tartályban uralkodó nyomást egy héten át folyamatosan ellenőrizték, hogy a hajtóanyagot szükség esetén pótolhassák. A HTV közel 2,5 tonna üzemanyagot visz majd magával, hogy az űrállomáshoz manőverezhessen.


A 10 m magas, 4,4 m átmérűjű, henger alakú HTV az üzemcsarnokban. (Kép: JAXA)

Ha minden a tervek szerint alakul, a start szeptember 10-én, magyar idő szerint 19:04-kor történhet meg. Szükség esetén halasztásra szeptember végéig lesz lehetőség. Utána négy hónap szünetet kell tartani, mivel az évnek ebben a szakában a környékbeli vizeket a halászok veszik birtokba.

Ha az először repülő, kétfokozatú H-2B rakétával megtörténik az indítás szeptember 10-én, akkor az ISS-ig tartó repülés szeptember 16-ig tart, több mint öt napot vesz majd igénybe. Ebbe az időbe több hajtóműindítás és teszt fér bele. Az űrhajósok az ISS robotkarjával fogják majd be a japán teherűrhajót és csatlakoztatják azt az űrállomás amerikai szegmensének egyik szabad dokkolóhelyéhez. A HTV október közepéig marad az ISS-nél, utána leválik és megsemmisül a Föld légkörében.

A 6 tonna szállítókapacitású HTV többek közt kísérleti berendezéseket és ivóvizet szállít az űrállomásra. A rakomány utolsó darabjait a start előtti napokban helyezik majd el az űrhajó nyomás alatt levő részében.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021