Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Japán is új űrhajósokat keres
(Rovat: Japán és az űrállomás - 2008.09.09 05:00.)

A rövidesen kiválasztandó három jelölt az űrállomáshoz nemrég csatlakoztatott Kibo modulban fog dolgozni, 2013-tól.

Nem az Európai Űrügynökség az egyetlen szervezet, amely mostanában szeretné feltölteni új jelentkezőkkel űrhajósainak csapatát. A Japán Űrügynökség (JAXA) az idén április és július között lezajlott első kiválasztási fordulóban mintegy ezer jelentkező közül válogatott. A végső cél három személy kiválasztása. Ők részt vesznek majd a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legnagyobb kutatómoduljának, a Kibónak az üzemeltetésében. (A japán Kibo utolsó részegysége 2009-ben jut majd az ISS-re.)

Az űrhajósjelöltek számára előírt követelmények: kitűnő egészségi állapot, alkalmasság a csapatmunkára, jó angol nyelvtudás. Vannak természetesen még egyéb fontos paraméterek is. Az alkalmas jelöltek testmagassága legalább 1,65 m kell legyen, különben túl kicsik lennének az amerikai űrruhákhoz. Előnyt jelent a tudományos kutatás területén korábban végzett munka. A három kiválasztott nevét 2009 februárjában közlik. Számukra ezután kezdődik a kiképzés az Egyesült Államokban, Oroszországban, Európában, Kanadában, és persze Japánban. Tsukubában, a JAXA nagyméretű medencéjében például az űrséták során végzendő munkát gyakorolják majd.


Kiképzés a virtuális valóságban. (Kép: JAXA)

Az első japán űrhajós, Toyohiro Akiyama, civilben a TBS televíziós társaság újságírója 1990-ben járt a Mir űrállomáson. Ezzel a szigetország elég későn, csupán huszonegyedik nemzetként juttatta egyik polgárát a világűrbe. Az első hivatásos japán űrhajóst az akkori NASDA űrügynökség 1992-ben jelölte ki az amerikai Endeavour űrrepülőgépen teljesítendő feladatára. Mamuro Mohri, aki ma a tokiói tudományos múzeumot vezeti, még 1985-ben jelentkezett. Ugyancsak ekkor szegődött űrhajósjelöltnek Chiaki Mukai, az első japán űrhajósnő, és Takao Doi, aki két évtizedes pályafutása alatt nemrég második repülését is teljesítette.

Később, az ISS építési munkáiban való részvételre választották ki a jelentkezők közül Koichi Wakatát (1992) és Soichi Noguchit (1996). Az utolsó toborzást 1999-ben tartották, amikor további három fővel bővült a csapat. Érdemes megjegyezni, hogy Japán az egyetlen nagy űrhatalom, ahol az űrhajósok egyike sem rendelkezik katonai előélettel. (CNES Magazine, 2008. július-augusztus)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024