Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kibo kinyitva, vécé megjavítva
(Rovat: Japán és az Űrállomás, Az Űrállomás és Oroszország - 2008.06.05 12:47.)

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó tíz űrhajós birtokba vette a nagyméretű japán kutatólaboratóriumot.

Szerdán sor került a Discovery űrrepülőgép (STS-124) által felszállított és az előző napon az ISS-re felszerelt Kibo modul (PM) megnyitására. A szokatlanul nagy életteret biztosító modullal most csak néhány kísérlet utazott, ezért az szinte üres. Az űrhajósok nagy élvezettel lebegtek be az új egységbe.


(Kép: NASA TV)

A modul ünnepélyes birtokba vétele nagy nap volt a japán űrkutatók számára, akik több mint két évtizede dolgoznak a Kibo megvalósításán. Az űrállomás-modul összesen 23 kísérletnek adhat helyet. Jelenlen még csak négy van benne, másik nyolcat még márciusban vittek fel, a Kibo kisebbik részegységébe pakolva. Ez most ideiglenesen az ISS Harmony moduljához csatlakozik, ahonnan pénteken mozgatják át a végleges helyére, s az eszközök kipakolása is megkezdődik.

Kisebb jelentőségű, de gyakorlati szempontból mégis nagyon fontos hír, hogy az űrállomás Zvezda moduljában található orosz gyártmányú vécéhez felszerelték az új, most feljuttatott szivattyút. Az első tesztek szerint a javítás sikeres volt, a vizeletgyűjtő rendszer működését a földi irányítók folyamatosan ellenőrzik. Korábban az ISS-en fent levő két tartalék szivattyú egyike sem működött egy napnál tovább, ezért az oroszok közvetlenül a Discovery startja előtt szállítottak egy új példányt, hogy a kellemetlen problémát mielőbb megoldhassák. Az űrhajósoknak ugyanis szükség esetén a Szojuz űrhajó „mellékhelyiségébe” kellett átjárni. Az ISS vécéjének szilárd anyagokat gyűjtő rendszere normálisan működött. A legvégső esetben vannak a fedélzeten olyan zacskók, amelyekben a háromtagú állandó személyzet termelte vizeletet tárolhatják, egészen a következő Progressz teherűrhajó szeptemberre várható érkezéséig.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021