Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A japán teherűrhajó vége
(Rovat: Japán a világűrben, Japán és az űrállomás - 2017.02.07 13:15.)

Egy héttel az űrállomás elhagyása után a HTV-6 tervezett módon megsemmisült a Föld légkörében. Előtte a kábeles kísérlet nem sikerült.

Az előzőleg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) teherszállítmányt eljuttató, majd onnan a feleslegessé vált hulladékot elszállító HTV-6 (Kounotori-6) teherűrhajó február 5-én a Csendes-óceán déli része fölött lépett a sűrű légkörbe. A 9,2 m hosszú, 4,4 m átmérőjű, henger alakú HTV-6 január 27-én vált el az ISS-től. Mielőtt megsemmisült volna, egy jelentős kísérletet terveztek a programjába, önálló repülésének ideje alatt. Ez volt a KITE (Kounotori Integrated Tether Experiment), amelynek során egy 700 m hosszú, jó elektromos vezetőképességű kábelre rögzített próbatestet kellett volna kibocsátani és figyelni a viselkedését. A cél az alacsony pályán levő űrszemét eltávolításához a jövőben alkalmazható eljárás kipróbálása volt.

A január 28-án megkezdeni tervezett KITE azonban nem teljesen sikerült. Először a próbatest négy rögzítése közül az egyik nem reagált a parancsokra és nem engedett el. A telemetriai adatok szerint néhány perccel később, újabb próbálkozás után ez mégis megtörtént. Utána viszont néhány óra elteltével magának a kábelnek a kiengedése ütközött akadályokba, így végül a próbatestet ki sem tudták bocsátani a HTV-ről. A földi irányítók minden igyekezete hiábavalónak bizonyult, hogy működésre bírják a szerkezetet. A kísérlet egy másik eleme, a teherűrhajó testének külsején elhelyezett katód, amely elektronok forrásául szolgált, a mérések szerint rendben működött.


Ilyen lett volna a KITE, ha sikerül kibocsátani a kábelt és a próbatestet. (Fantáziakép: JAXA)

Mivel a HTV-6 napjai meg voltak számlálva a Föld körüli pályán, az irányítók végül kénytelenek voltak feladnia a kábeles kísérletet, és az előzetes menetrendnek megfelelően a teherűrhajót dolga végeztével a sűrű légkörbe irányították.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024