Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hitomi: megszakadt a kapcsolat
(Rovat: Japán a világűrben, Távoli világok kutatói - 2016.03.28 08:15.)

A februárban felbocsátott japán röntgencsillagászati műholdért küzdenek az irányítók.

Szombaton megszakadt a rádiós kommunikáció a Hitomi (felbocsátása előtt nevén Astro-H) műholddal. A Japán Űrügynökség (JAXA) 2,7 tonna tömegű, új generációs röntgencsillagászati űrtávcsövének elkészítéséből az amerikai NASA, és kisebb mértékben Kanada és más (európai) országok is kivették a részüket. Az űreszköz február 17-én állt pályára Japánból egy H-2A rakétával, és a műszereinek ellenőrzése, kalibrációja után a nyáron kellett volna megkezdenie a tudományos megfigyeléseket.


A Hitomi a Föld körül – egyelőre elnémulva... (Fantáziakép: JAXA)

Most a beüzemelés folyamatát szakította meg az adatkapcsolat leállása, ami miatt a földi irányítók nem tudják megítélni a Hitomi pillanatnyi műszaki állapotát. A japán szakemberek feltételezik, hogy a napelemes energiatermeléssel lehet a gond. Mindenesetre mindent megtesznek annak érdekében, hogy ismét kapcsolatba tudjanak lépni a kb. 580 km-es magasságban keringő röntgencsillagászati holddal, és visszaszerezzék fölötte az irányítást. Ha ez mégsem sikerülne, idő előtt el kéne búcsúzni a nagy reményekkel várt röntgenűrtávcsőtől, amelynek a tervek szerint legalább tíz éven át kellene szolgálnia a világ csillagászait. A Hitomi fedélzetén négy különböző, a röntgentartományban érzékeny távcső és két, a lágy gamma-tartományban érzékeny detektor repül.

Frissítés: Az amerikai műhold- és űrszemétkövető hálózattól (US Joint Space Operations Center) származó információ szerint a műholddal együtt öt másik objektumot észleltek, ami arra utal, hogy valamilyen okból az űreszköz teste feldarabolódott. Ezt okozhatta egy a fedélzeten történt robbanás, esetleg egy űrszemétdarabbal történt ütközés. Mindezek alapján egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy a Hitomi megmenthető lesz...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024