Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Daichi-2: az első radarképek
(Rovat: Japán a világűrben, Környezetünk védelme , A hét képe - 2014.07.01 07:15.)

Nyilvánosságra hozták a májusban indított japán Daichi-2 (ALOS-2) műhold első képeit.

A képek a műhold eddigi sikeres kezdeti beüzemelését követően, az ellenőrzési fázisban, június 19-21. között készültek. A Japán Űrügynökség (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA) május 24-én állította pályára legújabb, az apertúraszintézis elvén működő radarberendezéssel felszerelt műholdját. Az ALOS-2 (Advanced Land Observation Satellite-2), amelynek másik neve Daichi-2, a korábban repült, de 2011-ben működésképtelenné vált elődjének feladatait veszi át. Fő műszere egy L-sávú radarberendezés, a PALSAR-2 (Phased Array Type L-band Aperture Rader-2). A Föld felszínére lebocsátott és onnan visszaverődő radarjelekből készült képeket például a természeti katasztrófák következményeinek felmérésére, az erdőborítottság változásainak követésére, a tengeri jégtakaró megfigyelésére tudják használni. A PALSAR-2 az egyedüli műholdas radarberendezés, amely ebben a hullámsávban működik.


A három képrészlet Japán L-sávú radaros műholdjainak három generációjától származik. Ugyanazt a területet mutatják, a Tokió közelében fekvő Urayasu városát, azon belül is a japán Disneyland területét. Jól kivehető a felszíni felbontás javulása. A bal oldali kép az 1992-ben indított JERS-1 (Fuyo-1), a középső a 2006-ban pályára állított ALOS-1 (Daichi-1), a jobb oldali pedig az új műhold „műve”. (Kép: JAXA / METI)


Japán legmagasabb helye, a Fudzsi (Fuji). A képet a visszavert rádióhullámok polarizációja alapján színezték, amiből a felszínborítás típusára is lehet következtetni. Leegyszerűsítve, a zöld szín növényzetre utal, a világoslila és sárgászöld városi épített környezetre, a sötétlila pedig kopár felszínre. A jobb oldali két kép a Fudzsi csúcsát mutatja, fent a Daichi-2, alul a Daichi-1 képe, illusztrálva a minőségbeli javulást. (Kép: JAXA / METI)

A Daichi-2 (ALOS-2) várhatóan augusztus közepére lesz üzemkész, akkortól lesz képes jól kalibrált adatokat szolgáltatni. A felhasználók számára november végétől tervezik elérhetővé tenni a műholdradaros méréseket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021