Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Bemutatkozott japán új rakétája
(Rovat: Japán a világűrben, Távoli világok kutatói - 2013.09.14 15:16.)

A modern, szilárd hajtóanyagú Epsilon hordozórakéta első repülése alkalmával szombaton a SPRINT-A műholdat állította pályára.

Az Epsilon rakéta fejlesztésének célja a műholdindítások egyszerűbbé és gazdaságosabbá tétele. A munkát 2010-ben kezdték a Japán Űrügynökségnél (JAXA), mintegy 208 millió dollárnak megfelelő, szoros költségvetéssel. Már bevált részegységeket is felhasználtak. (A rakétafejlesztésről részleteiről egy márciusi cikkünkben írtunk.)

Az Epsilon rakéta bemutatkozó repülése az Ucsinoura (Uchinoura) űrközpontból, Japán déli részéról, Kjúsú (Kyushu) szigetéről, Kagosima (Kagoshima) prefektúrából indult, szeptember 14-én, magyar idő szerint pontban reggel 7 órakor. Korábban innen állították pályára Japán tudományos műholdjait, a használatból 2006-ban kivont M-5 (M-V) rakétával. A JAXA szerint az új Epsilon rakétával végrehajtott startok nagyjából fele akkora költségből (38 millió dollárból) kihozhatók, mint elődjével, az M-5-tel. Így a hordozóeszköz a remények szerint hamarosan a kereskedelmi műholdindítások piacán is versenyképessé válhat.


A háromfokozatú, 24,4 m magas és 2,6 m átmérőjű Epsilon rakéta első startjára készen, a Csendes-óceán partján. Az első indítási próbálkozást augusztus 27-én 19 másodperccel a visszaszámlálás vége előtt meg kellett szakítani, szoftveres hiba miatt. (Kép: JAXA)

A most felbocsátott, a rakéta utolsó fokozatától a start után mintegy 62 perccel levált SPRINT-A (Spectroscopic Planet Observatory for Recognition of Interaction of Atmosphere) űrtávcső a közeli bolygók (a Vénusz és a Mars) légkörének, valamint a Jupiter magnetoszférájának és a napszélnek (a Napból érkező töltött részecskék áramának) a kölcsönhatását kutatja majd. Pályájának magassága 950 és 1150 km között változik, hajlásszöge 31°. Az egy éves működési időre tervezett űrteleszkóp 20 cm-es fedélzeti távcsövének fókuszába helyezett színképelemző a látható fényénél rövidebb hullámhosszú, ún. extrém ultraibolya tartományban érzékeny.


A közel 350 kg-os japán SPRINT-A űrtávcső a Föld körül, a célpontjait jelentő bolygók képével a háttérben. Az űreszköz a sikeres startot követően a Hisaki nevet kapta. (Fantáziakép: JAXA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023