Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elindult a japán navigációs műhold
(Rovat: Japán a világűrben, Navigáció és térképészet - 2010.09.11 15:30.)

A QZSS műholdrendszer, amelynek első tagja ma sikeresen pályára állt Japánból, a szigetország műholdas helymeghatározást alkalmazó felhasználóit segíti majd.A Tanegashima űrközpont látképe, valamint az indítóhelyen felállított rakéta, még a start előtt. (Képek: Mitsubishi Heavy Industries)

A QZSS (Quasi-Zenith Satellite System, zenitközeli műholdak rendszere) első tagjának neve Michibiki (ejtsd: micsibiki). A startra a Japán Űrügynökség (JAXA) HII-A hordozórakétájával, annak 18. repülésén került sor 2010. szeptember 11-én, magyar idő szerint 13:17-kor. Az űreszköz 28 perc 27 másodperc elteltével rendben levált a rakéta utolsó fokozatáról.

Amint azt korábbi cikkünkben megírtuk (ld. lent), a rendszer a jól ismert amerikai GPS-t egészíti majd ki. Hasonló rádiófrekvencián sugározva a navigációs jeleket, egyrészt a horizont fölött – méghozzá a speciálisan megválasztott pálya miatt nagy magasságban – látszó műholdak számát növeli. Másrészt egy kiterjedt földi követőállomás-hálózaton végzett mérések alapján javítja a GPS műholdakon alapuló helymeghatározás pontosságát, valamint gyorsan riasztja a felhasználókat, ha bármi hiba folytán megbízhatatlanná válna a navigáció. (Erre önmagában a GPS rendszer nincs felkészítve.)

2013-ra épül ki három űreszközzel a teljes QZSS. Akkor bármely időpontban legalább egy japán navigációs műhold tartózkodik majd a zenit környékén – természetesen Japán területéről nézve.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024