Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megegyezés a japán halászokkal
(Rovat: Japán a világűrben - 2010.08.01 09:00.)

A befolyásos halászati lobbi hozzájárult, hogy a Japán Űrügynökség jövő áprilistól kezdve egész éven át indíthasson rakétákat két déli űrközpontjából.

Tanegashima és Uchinoura esetében eddig azért volt érvényben a tilalom, mert a halászati szezonban nem akarták hátráltatni a tengeri halászhajók munkáját, veszélyeztetni a fogást. A korlátozás ugyanakkor érzékenyen érintette a japán űrkutatást, hiszen a startok tervezésénél ezt figyelembe kellett venni. Lényegében sérült az ország független űrindítási képessége, a csupán 190 napos szabad periódus miatt alacsony volt az egy évben végrehajtható startok száma.


A H-2A és B rakéták bázisa, a Tanegashima űrközpont látképe. (Fotó: Stephen Clark / Spaceflight Now)


Nagyobb térképre váltás

A korlátozás a japán űrtevékenység kezdetétől fennállt. A legutóbbi időkben július 22. és szeptember 30., valamint november 1. és február 28. között volt lehetőség rakéták indítására. (Ezeken az időszakokon túl néha június vége és július eleje között is engedélyeztek startokat.) Kivételt csak néhány esetben tettek, például ha a bolygóközi űrszondák szűk indítási ablaka a tilalmi időszakba esett, vagy kémműholdakat állítottak pályára (2003-ban).

Az új, korlátozástól mentes rend 2011. április 1-jétől, a következő japán költségvetési év kezdetétől lép életbe.


Nagyobb térképre váltás

A Kagoshima prefektúra területén található Uchinoura űrközpont a Google műholdas térképén. Innen jelenleg kisebb ballisztikus kutatórakétákat indítanak. Ez volt a tudományos űreszközök pályára állításához használt kisebb, M-5 jelű hordozórakéták indítóhelye, mielőtt azokat 2006-ban kivonták a forgalomból.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024