Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályára állt a Hold körül a Kaguya
(Rovat: Japán a világűrben - 2007.10.06 08:28.)

Húsz napig tartó utazás után a japán űrszonda megérkezett a Holdhoz.

A Hold körüli elnyúlt ellipszispályát eredményező manőver közép-európai idő szerint szerdáról (október 3.) csötörtökre virradó éjjel 22:55-kor történt. A kéttonnás űreszköz a tervezett pályára állt. A Holdtól távoli pont magasságát a fedélzeti hajtóművekkel fokozatosan csökkentik majd. Így két hét leforgása alatt a Kaguya eléri a Hold felszíne fölött kb. 100 km-es magasságban húzódó poláris pályát, ahonnan a műszerek tesztelése után tudományos megfigyelési programját decembertől kezdi majd.


A Kaguya pályamanővereinek menetrendje (Kép: JAXA)

A két kisméretű űrszonda (RSAT és VRAD) leválását október 9-ére ill. 12-ére tervezik. A Kaguya programja tíz hónapig tart a Holdnál. Ezt minden bizonnyal meghosszabbítják, ha az űreszköz működőképes marad.


A japán szonda nagyfelbontású televíziós kamerát is vitt a világűrbe. Az NHK tévétársaság közreműködésével feljuttatott berendezés a Hold felé vezető úton már készített felvételeket, amelyek közül egyelőre egy állóképet publikáltak. A szeptember 29-ei felvétel a Földtől 110 ezer km távolságból készült, s jól kivehető rajta a dél-amerikai kontinens nyugati partvidéke. (Kép: JAXA/NHK)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021