Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Helyzetjelentés az Itokawa kisbolygó mellől
(Rovat: Japán a világűrben, Távoli világok kutatói - 2005.10.17 14:26.)

A japán Hayabusa űrszonda már csupán 7 km-es távolságból szemléli célpontját. Miközben a felszín részletes feltérképezése rendben halad, egy technikai probléma is felmerült.

A JAXA japán űrügynökség Hayabusa (ejtsd: hájábuszá) szondája szeptember 30-ára az addigi 20 km-es távolságból 7 km-re közelítette meg az Itokawa kisbolygót. Azóta tartja ezt a távolságot, miközben a napsütötte oldalon igyekszik maradni. Belátható közelségbe került a mintavételező manőver, amelyre a tervek szerint novemberben kerítenek sort. Előtte azonban a kisbolygó felszínének minden részletre kiterjedő feltérképezése folyik, a képeknek és a lézeres magasságmérő berendezés adatainak a segítségével. Ami már most is nyilvánvaló: a felszín meglepően tagolt, és feltűnően hiányoznak a becsapódási kráterek. A terep helyenként igen sima, valószínűleg finom porból álló réteg takarja. A mellékelt képek közül a teljes „krumplit” ábrázoló október 4-én készült. A második felvételpár azt illusztrálja, hogy ugyanarról a területről mennyivel élesebb képet lehet készíteni 7 km-es távolságból, mint 20 km-ről.

A jók mellett egy aggasztó hír is érkezett. A Hayabusa helyzetének stabilizálására szolgáló giroszkópok egyike október 2-án meghibásodott. A háromból az első még a nyáron elromlott, így mostanra csak egy használható maradt. Ezt, illetve a két fedélzeti hajtóműfúvókát tudják csak használni. Ez utóbbiakkal a legfőbb gond az egyre fogyó üzemanyag. A japán mérnökök most azon dolgoznak, hogy a nehezítő körülmények ellenére is végre tudják majd hajtani a talajminta vételéhez szükséges manővereket. A decemberben kezdődő visszaúthoz a szonda az ionhajtőművét használja majd. (Képek: ISAS/JAXA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024