Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A japán USERS visszatért
(Rovat: Japán a világűrben, Új eszközök és anyagok - 2003.06.25 12:00.)

2003. május 30-án, nyolc és fél hónapos Föld körüli utazása után Japán közelében leszállt egy visszatérő kapszula, fedélzetén műszaki kísérleti eredményekkel.

Tokiótól kb. ezer km-re délre az Ogasawara szigetek közelében, ejtőernyővel fékezve ereszkedett le a USERS (Unmanned Space Experiment Recovery System – Személyzet nélküli, kisérleti visszatérő rendszer) rövidítésű japán űrkísérlet visszatérő tartálya. A 2002. szeptember 10-én a H-2A hordozórakéta kísérleti startja során Föld körüli pályára juttatott USERS műhold fedélzetén lévő elektromos kemencében Gd-Ba-Cu-O típusú félvezetős kísérleteket végeztek nyolc és fél hónapon keresztül. A kísérletek célja szupravezető mágneses rendszerek létrehozása.

A USERS hold műszaki egységéről leválasztott visszatérő tartály mozgását a légköri fékezés után, 5 km magasságtól ejtőernyővel fékezték tovább, amely végül az óceánba zuhant. Repülőgépes és hajós keresőszolgálat várta a számított leszállóhely közelében a leérkező kapszulát és kiemelték azt. Japán ezzel az űrkisérlettel egy igen szűk elit-klub tagja lett, hisz a világűrből űreszközt korábban csak a Szovjetúnió/Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és az ESA (Európai Űrügynökség) volt képes visszahozni.


A japán USERS holdról leválasztják a visszatérő kapszulát (NASDA grafika)


Japán visszatérő tartály a mentőhajó fedélzetén (NASDA fotó)

Dr. Horváth András

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024