Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gáz és törmelék a kisbolygó anyagából
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda, Távoli világok kutatói - 2020.12.16 06:15.)

Nemrég érkezett vissza a japán Hayabusa-2 űrszonda mintahozó tartálya a Ryugu kisbolygóról. Óvatosan kezdik kinyitni.

Mint arról december 5-én este gyorshírben tudósítottunk, a Japán Űrügynökség (JAXA) Hayabusa-2 szondája mintával tért vissza a Ryugu nevű kisbolygóról. Az anyagot tartalmazó tartály az anyaszondáról való leválást követően, hővédő pajzsos és ejtőernyős légköri fékezés után rendben földet ért Ausztrália déli részén.


Megvan a Hayabusa-2 mintahozó tartálya, amely az ausztráliai Woomera körzetében landolt. (Kép: JAXA)

A JAXA szakemberei még Ausztráliában, a kapszula Japánba szállítása előtt megvizsgálták, hogy milyen a légmentesen lezárt tartály belsejében levő gáz összetétele: vajon a kisbolygóról ered, vagy a földi levegőből szűrődött be valami? December 7-én, a Woomerában felállított ideiglenes laboratóriumban (Quick Look Facility, QLF) elvégzett első tömegspektrométeres vizsgálat már arra utalt, hogy a gáz összetétele különbözik a földitől.


A Hayabusa-2 visszatérő tartályának első gyors vizsgálatára Ausztráliába telepített berendezés. (Kép: JAXA)

További megerősítést adtak a már Japánban, a JAXA sagamiharai telephelyén, az anyagvizsgálati laboratóriumban (Extraterrestrial Sample Curation Center) december 10-én és 11-én elvégzett előzetes mérések. A gáz összetétele ismét ugyanolyan volt, mint azé a mintáé, amelyet Ausztráliban analizáltak, annak ellenére, hogy azt a gázt az előbbi vizsgálat alkalmával már eltávolították a tartályból. Vagyis az időközben újonnan keletkezett gáz a begyűjtött kisbolygómintából kellett felszabaduljon. A tartály lezárása hibátlan volt.


A mintahozó tartály keresztmetszeti rajza. (Kép: JAXA)

A JAXA közleménye kiemeli, hogy ez az első, idegen égitestről származó gáz halmazállapotú minta, amelyet földi laboratóriumban vizsgáltak. Az analízis folytatódik, a gáz molekuláris és izotóp-összetételének részletes feltérképezésével.

Nem sokkal később nyilvánosságra kerültek az első képek, amelyek a tartály belsejében levő, szénfekete szemcséket mutatják. A japán kutatók nagy örömére a tartály három rekesze közül az elsőben nagy számban bukkantak fel szemcsék és por. Ez tehát az eső komolyabb mennyiségű minta, amelyet kisbolygóról sikerült gyűjteni. Korábban a Hayabusa-1 által hozott minta össztömege jóval 1 gramm alatt volt, és a szakemberek most is óvatosak voltak, legalább 100 mikrogramm anyaggal már meg lettek volna elégedve.


A Ryugu kisbolygóról származó szemcsék a Hayabusa-2 tartályának egyik (A jelű, 48 mm átmérőjű) kamrájában. Ezek az első, tavaly februári mintavételkor kerültek a tartályba. (Kép: JAXA)

A teljes begyűjtött mennyiség meghatározásához még ki kell nyitni a másik két kamrát is. A B jelű kamrának ugyanakkor elvileg üresnek kellett volna maradnia. A C jelűben várhatóak viszont a második, 2019. júliusi kisbolygó-mintavétel során szerzett szemcsék.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024