Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megvan a kisbolygópor
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda, Távoli világok kutatói - 2019.02.23 07:15.)

Sikeresen mintát vett a Ryugu kisbolygó felszíni anyagából a japán Hayabusa-2 űrszonda.

A kísérletre magyar idő szerint február 21-éről 22-ére virradó éjjel került sor. A Japán Űrügynökség (JAXA) közlése szerint a mintavétel sikerült – erről csak néhány óra elteltével tudtak megbizonyosodni, amikor az űrszonda már ismét távolabb járt az égitesttől. Ez volt a Hayabusa-2 első próbálkozása, hogy anyagot gyűjtsön a kb. 900 m-es földközeli kisbolygóból, amely a kutatók szerint a Naprendszer korai időszakának tanúja.


A Hayabusa-2 űrszonda a kisbolygó felé ereszkedése közben készítette ezt a felvétel a Ryugu felszínéről. Látszik rajta magának az űreszköznek az árnyéka is. (Kép: JAXA)

A mintavételhez a japán űrszonda egy begyakorolt koreográfia szerint, három napon át lassan megközelítette a kisbolygót, majd leérkezve egy 5 grammos, tantálból készült lövedéket eresztett bele. Az így felvert szemcsékből a tölcsérszerűen kialakított mintavevő berendezésével gyűjtött össze egy adagot.


A Hayabusa-2 mintavevője. (Kép: JAXA)

A Hayabusa-2 még 2014 decemberében indult a Földről. Tavaly júniusban érkezett meg a Ryugu kisbolygó közelébe. Nem csak távérzékelési módszerekkel tanulmányozta az égitestet, amelynek a felszíne a vártnál tagoltabbnak bizonyult – így tovább is tartott, míg biztonságos mintavételi helyet találtak számára. Szeptemberben két apró japán készítésű „ugráló” egységet bocsátott le. Nem sokkal később, októberben a mikrohullámú sütőéhez hasonló méretű európai MASCOT következett. Ez utóbbi 17 órán át, akkumulátora lemerüléséig végzett méréseket. A napelemes japán ugrálók (Owl és Hibou) még most is működőképesek.

A japán kisbolygókutató szonda fő feladata mégis mintát hozni a szenes kisbolygóból, tüzetes földi laboratóriumi vizsgálatok céljára. A szemcséket tartalmazó kapszula a menetrend szerint 2020 decemberében landol. A visszaindulásig még két újabb mintavételi kísérletet terveznek. A következő nagyjából a mostani műveletek mintájára zajlik. A harmadik azonban lényegesen különböző lesz majd. Először távolabbról, egy nagyobb, rézből készült lövedék segítségével krátert ütnek a Ryugu felszínén. A por leülepedése után pedig a mélyebb rétegek felszínre került anyagából vesznek majd mintát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024