Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

E heti „kisbolygóbányászat”
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda, Távoli világok kutatói - 2019.02.19 19:45.)

A japán Hayabusa-2 űrszonda egy apró lövedékkel meg fogja célozni a Ryugu nevű aszteroida felszínét, majd a lövedék becsapódása következtében felszálló törmeléket össze is fogja gyűjteni.

Fő küldetését ezzel teljesítve, mintákkal „megrakva” fog majd visszatérni a Földre, 2020 végén.


A Hayabusa-2 elképzelt mintavételezési folyamata a Ryugu nevű aszteroida felszínén. (Illusztráció: Akihiro Ikeshita / JAXA)

A japán űrszonda, a Hayabusa-2 készen áll arra, hogy mintát gyűjtsön a Ryugu felszínén, még ezen a héten. Hétfő reggel a japánok hivatalosan is megerősítették, hogy a szonda magyar idő szerint február 21-én csütörtököről péntekre virradó éjfél körül megpróbál leszállni a kisbolygóra. A Hayabusa-2 2018 júniusa óta a Ryugu körüli pályán kering. Ahogy az űreszköz sikeresen leér a kisbolygó felszínére, kezdetét veszi küldetésének fő szakasza, a mintagyűjtés. A mintavételezést követően a Hayabusa-2 a tervek szerint visszatér a Földre, hogy a mintákat további részletes tanulmányozás alá lehessen vetni.

Az eredeti tervek szerint a mintavételezésnek még tavaly októberben meg kellett volna történnie. De az aszteroida felszínének alaposabb tanulmányozása során a kutatók rájöttek, hogy az jórészt hatalmas kövekkel és sziklákkal borított vidék. Ez szinte ellehetetlenítette volna a küldetést, hogy az űrszonda port és homokszem méretű részecskéket gyűjtsön össze. A kutatóknak további időre volt szüksége, hogy biztonságos leszállóhelyet válasszanak ki, növelve ezzel a küldetés sikerének valószínűségét. Végül sikerült kijelölni egy megfelelőnek tűnő helyet. A Hayabusa-2 ugyanazt a módszert fogja alkalmazni, mint elődje, a Hayabusa-1, amely 2005-ben látogatta meg az Itokawa kisbolygót. Az eljárás lényege, hogy egy kis lövedékkel megcélozzák az égitest felszínét, aminek a becsapódásakor por és a kis szemcsék verődnek fel, amelyeket majd a Hayabusa-2 össze fog gyűjteni. A szonda a tervek szerint kétszer fogja végrehajtani ezt a műveletet a biztonság kedvéért, hogy a kutatók számára elegendő anyag álljon majd rendelkezésre a részletes analízishez. Még idén egy nagyobb távolságból, egy nagyobb lövedéket használva ismét meg fogja célozni a Hayabusa-2 a kisbolygót, hogy a felszín alatti anyagából is tudjon mintát gyűjteni.

A Hayabusa-2 több leszállóegységet is vitt magával, hogy felderítsék a Ryugu aszteroidát. Szeptemberben két ilyen rovert (Hibou és Owl) telepített a kisbolygó felszínére. A MASCOT néhány héttel később, októberben szállt le. A tervek szerint még egy egység, a Rover-2 idén júliusban kezdi majd meg működését az aszteroida felszínén. Minden egyes rover képes az égitesten ugrálni, hogy megváltoztassa helyzetét és több pozícióból tanulmányozza azt. Értékes információkat küldtek, amelyek segítették a kutatókat, hogy ígéretes helyeket válasszanak a jövőbeli tanulmányokhoz, és jobban megismerjék a Hayabusa-2 ideiglenes otthonát.

A Hayabusa-2 decemberben elhagyja majd a Ryugut, és egy évvel később, 2020 végén visszatér a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024