Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Célhoz ért a Hayabusa-2
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda, Távoli világok kutatói - 2018.06.27 18:45.)

A japán űrszonda megközelítette célpontját, a Ryugu kisbolygót, amelyet először tüzetesen megvizsgál, majd 2020-ra mintát hoz belőle a Földre.

A Hayabusa-2 (magyaros átírással Hajabusza-2) 2014 decemberében indult el a földközeli kisbolygó meglátogatására, de egy évvel később visszatért bolygónk közvetlen közelébe. Az akkori gravitációs lendítő manőver állította végül arra a pályára, amelyen most megközelítette a Ryugu nevű kisbolygót. A Japán Űrügynökség (Japan Aerospace Exploration Agency, JAXA) hivatalos közleménye szerint az űrszonda hajtóműveivel végzett, előre beprogramozott automatikus manőversorozat sikerét június 27-én, magyar idő szerint 2:35-kor erősítették meg.

A Hayabusa-2 és a kisbolygó közötti távolság jelenleg mintegy 20 km, az űreszköz működése normális. Minden készen áll tehát arra, hogy a szonda megkezdje a tudományos megfigyeléseit és az égitest feltérképezését a majdani mintavétel helyének meghatározására. A mostani randevú a Földtől 280 millió km-es távolságban történt.


A Hayabusa-2 navigációs kamerájával (Optical Navigation Camera-Telescopic, ONC-T) 22 km-es távolságból készült felvételen már a furcsa „szögletes” alakú kisbolygó nagyobb felszíni alakzatai is kivehetők. (Kép: JAXA / University of Tokyo / Kochi University / Rikkyo University / Nagoya University / Chiba Institute of Technology / Meiji University / Aizu University / AIST)

Ha minden jól megy, a mintahozó küldetés 2019 decemberében hagyja el a Ryugu környezetét és a begyűjtött értékes felszíni anyagot 2020-ban juttatja el a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024