Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Van kisbolygópor is a kapszulában
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda - 2010.11.18 13:00.)

A Japán Űrügynökség (JAXA) szakemberei megállapították, hogy az Itokawa kisbolygónál járt Hayabusa szonda visszatérő kapszulájában nem a Földről származó szemcsék is találhatók.

A kapszula két rekeszéből az egyikben, az A jelűben nagy felbontású pásztázó elektronmikroszkópos vizsgálatokkal mintegy 1500 olyan ásványi szemcsét azonosítottak, amelyeknek a többsége – anyagi összetétele folytán – biztosan nem földi eredetű. A Hayabusa 2005-ben járt a kisbolygó felszínén, ahonnan a részecskék a kapszulába kerültek. Az ásványi összetétel egyrészt hasonlít a meteoritokéra, másrészt összhangban van a Hayabusa műszereinek az Itokawa kisbolygó felszínéről távérzékeléssel gyűjtött adataival.


A szemcsék eltávolításához egy speciális szedőlapátot használtak a JAXA/ISAS sagamiharai laboratóriumában.


A felső képen a szedőlapát peremének fénymikroszkópos képe, egy 5 mm hosszú szakasz. Lent a piros ellipszissel megjelölt kis részlet kinagyítva, a pásztázó elektronmikroszkóppal. Az alsó felvételen megjelölték az érdektelen, alumíniumszemcséktől származó nyomokat (kék nyilak). A rekeszben olivin- és piroxénszemcsék is voltak (piros nyilak). (Képek: JAXA)

A szemcséknek – amelyeknek többsége 10 mikrométernél is kisebb méretű – a részletesebb tanulmányozása áthúzódik a jövő évre. A másik, B jelű rekeszben levő nyomokat még nem vizsgálták. A remények szerint ott még nagyobb „fogás” várható, mivel az egység az űrszondának azon az oldalán helyezkedett el, amely a legnagyobb erővel nyomódott az Itokawa felszínéhez.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021