Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csak 2011-ben tudjuk meg, mi volt a kapszulában
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda - 2010.09.30 12:00.)

A japán Hayabusa kisbolygókutató űrszonda által visszahozott anyagminta részletes vizsgálata jövő februárig-márciusig is eltarthat.

Addigra tudják kiszedni a mikroszkopikus méretű darabkákat és tüzetesen megvizsgálni az összetételüket. A folyamat a korábban tervezettnél több időt vesz igénybe. Csak ezután lesz biztosan állítható, hogy a minta valóban a szonda által meglátogatott Itokawa kisbolygóról származik-e, vagy esetleg más úton került a kapszulába. Az új céldátumot a Japán Űrügynökség (JAXA) Hayabusa programjának vezetője, Junichiro Kawaguchi mondta a Prágában folyó 61. Világűrkongresszuson tartott előadásában.


A JAXA prágai standja, a Hayabusa 1:2 méretarányú modelljével. Az előtérben a visszatérő kapszula eredeti nagyságú másolata.

Mint emlékezetes, a kapszula idén júniusban tért vissza a Földre, ausztrál területre. Kawaguchi optimista: szerinte lesznek olyan darabok, amelyek a 2005-ben felkeresett kisbolygóról származnak. Ugyanakkor abban is biztos, hogy a több tíz részecske közül jó néhány csak földi eredetű szennyeződés, ezért is kell gondosan szétválogatni őket. A munkát a JAXA kutatórészlegének (ISAS) sagamiharai telephelyén, egy speciális, rendkívül tiszta helyiségben végzik. Maga az analízis legkorábban decemberben indul. Egyelőre csak az A jelű tartályt nyitották ki. Ugyanakkor az októberben felnyitandó B jelűben még több részecske felbukkanásában reménykednek, mivel ez az űrszonda azon oldalán volt, amely a legnagyobb erővel érintkezhetett közvetlenül a kisbolygó felszínével.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021