Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Port találtak a kapszulában
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda - 2010.07.07 08:30.)

Hogy az Itokawa kisbolygóról származik-e, esetleg a bolygóközi térből, vagy egyszerűen a Földről, az csak több hónapos vizsgálat után derül majd ki.

A japán Hayabusa űrszonda június 13-án tért vissza, miután hét évig utazott a világűrben. Eközben 2005-ben meglátogatta az Itokawa kisbolygót, ahol egyik feladata talajminta begyűjtése volt. Még mindig nem mondható biztosan, hogy a mintavétel sikerült. A visszatérő kapszulát jelenleg is vizsgálják a JAXA japán űrügynökség sagamiharai laboratóriumában, ahová június 18-án érkezett meg a szállítmány Ausztráliából, a Földet érés helyéről.


Hétfőn a JAXA illetékesei bejelentették, hogy a visszatérő kapszula tartályának felnyitása után porszemcséket találtak. Előzőleg röntgenvizsgálatokkal kimutatták, hogy ha van is bent por, annak szemcséi nem érhetik el az 1 mm-es nagyságot.


A Hayabusa mintavevő tartálya a felnyitás után. (Kép: JAXA)

A megtalált porszemcsék származhatnak a kisbolygó felszínéről, bár annak idején a mintavételezés nem sikerült úgy, ahogy eltervezték. A kisbolygó talajára a leereszkedés alkalmával nem sikerült lebocsátani azt a lövedéket, amelynek a feladata a por „felverése” lett volna. Csak a részletes analízis adhat választ a kérdésre, hogy nem földi eredetű szennyeződésről van-e szó (ami akár a start előtt, akár a visszatéréskor kerülhetett oda), esetleg nem a bolygóközi utazás során jutott-e be valami a tartályba. Hónapokig eltarthat, amíg mikroszkópos és színképelemző vizsgálatok sorozatával minden kétséget kizáróan bebizonyíthatják, hogy a most megtalált por mégis a krumpli alakú kis égitestről származik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024