Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Megérkezett a Hayabusa
(Rovat: Japán: a Hayabusa űrszonda - 2010.06.13 18:10.)

Visszatért a Földre a 2003-ban indult japán kisbolygókutató űrszonda, a Hayabusa mintahozó kapszulája. Maga az űreszköz pár perces késéssel követte, s elégett a sűrű légkörben.


(Kép: JAXA)

A kapszula viszont a terveknek megfelelően földet ért Ausztráliában, június 13-án, magyar idő szerint röviddel délután 4 óra után. A Japán Űrügynökség (JAXA/ISAS) szondája az első ember alkotta eszköz, amely visszatért a Földre egy kisbolygóról. A Hayabusa 2005-ben – miután körülötte pályára állva tanulmányozta az Itokawa kisbolygót –, elérte az égitest felszínét is. A visszatérő kapszulába talán talajminta is került, bár erről csak később, a kinyitása után tudnak megbizonyosodni. A Hayabusa útját számos, többször végzetesnek látszó technikai nehézség hátráltatta és késleltette, de a jelek szerint végül egyik sem tudott kifogni a japán szakembereken. A 200 millió dolláros űrprogram végén a szénszálas hővédő pajzs és az ejtőernyő is rendben elvégezte feladatát, bár összesen hét évig, a tervezettnél három évvel tovább utaztak a világűrben.


A leszállás utolsó, ejtőernyős fékezést is alkalmazó szakasza. (Fantáziakép: JAXA)

A kapszula 12:51-kor, jó három órával a földet érés előtt vált le a szondáról, amely tovább haladva ugyancsak belépett a légkörbe, de hővédő rendszer híján ott el is égett.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021