Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb indiai távközlési hold
(Rovat: India a világűrben, Lássuk és halljuk egymást - 2020.12.17 13:25.)

Egy PSLV rakéta állította pályára a CMS-1 (korábbi nevén GSAT-12R) geostacionárius kommunikációs mesterséges holdat.

Az indiai PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) rakéta startja Sriharikotából, december 17-én, magyar idő szerint 11:11-kor történt.


(Kép: ISRO)

A műhold nevében az R az angol replacement (pótlás, helyettesítés) kifejezésre utal. A GSAT-12R feladata ugyanis a még 2011. július 15-én, az indiai PSLV hordozórakéta C17-es indítása alkalmával pályára került GSAT-12 pótlása. A GSAT-12 élettartamát eredetileg 8 évre tervezték, ezért épp ideje volt gondoskodni arról, hogy utódja lassan leváltsa, megakadályozva ezzel szolgáltatásainak esetleges megszűnését. A GSAT holdak egyik fontos feladata az elszigetelt vidéki települések összekapcsolása az ország fejlett központjaival, illetve a távoktatás és távgyógyítás támogatása.


(Fantáziakép: ISRO)

A GSAT-12-n ehhez 12 C-sávú transzpondert helyeztek el, és a műhold saját hajtóműveivel érte el a 83° keleti hosszúság fölötti geostacionárius pozíciót. Az új GSAT-12R starttömege mintegy 1410 kg, és felszereltsége gyakorlatilag megegyezik a 12-esével, apró modernizációktól eltekintve.

A mostani indítás egyébként a PSLV-C50 jelzést viselte, ami azt jelenti, hogy ez volt a rakétatípus félszázadik repülése (s ezekből csak kettő volt kudarc – köztük az első, ami azért gyakran előfordul egy új rakétával). Ezúttal a megbízható rakéta legerősebb, PSLV XL jelű változatát használták, melyen hat gyorsítórakétát (booster) helyeznek el.

Indiából a koronavírus-járvány hatására idén csak kétszer hajtottak végre űrindítást, az előzőt novemberben, ugyancsak egy PSLV-vel. A következő indiai rakétastart jelen állás szerint már csak jövőre lesz esedékes.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024