Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indiai eredmények
(Rovat: India a világűrben - 2020.03.21 07:15.)

Zökkenőmentesen folynak az indiai űralkalmazási programok, új hangsúlyt kap a technológiatranszfer, a népszerűsítés és a fejlődő országok segítése.

Az ENSZ Világűrbizottságának Tudományos és Technikai Albizottsága (COPUOS STS) 2020. február 3–14. között Bécsben tartotta 57. ülésszakát. Az ülésszakon a „Világűr mindenkinek” témájú szimpóziumon tíz, az ülésszak egyes napirendi pontjaihoz kapcsolódóan további 67 szakmai előadás is elhangzott. Szokás szerint ezek közül néhányat részletesen is ismertetünk, a többit az érdeklődők az ülésszak honlapján tekinthetik meg.


Az indiai hordozórakétákkal az ország száznál több műholdját állították már pályára. (Kép: UN COPUOS-STS előadás)

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) előadója az ország űrprogramja aktuális helyzetének ismertetése előtt elmondta, hogy a fél évszázados múltra visszatekintő indiai űrprogram súlyponti területét az alkalmazások jelentik, programjaikat önerőből valósítják meg és azok a nemzeti fejlesztés szolgálatában állnak. Az elmúlt fél évszázad alatt különböző méretű saját hordozórakétáik 75-ször indultak a világűrbe. 109 indiai műholdat indítottak, amelyekből 52 jelenleg is működik. Emellett az indiai hordozórakéták 33 ország 319 műholdját is pályára állították.


Az elmúlt fél évszázad alatt az indiai hordozórakéták 75-ször indultak a világűrbe. 109 indiai műholdat indítottak, amelyekből 52 jelenleg is működik. Emellett az indiai hordozórakéták 33 ország 319 műholdját is pályára állították. (Kép: UN COPUOS-STS előadás)

Az elmúlt évben (pontosabban a COPUOS-STS tavalyi ülésszaka óta, azaz 2019. március – 2020. január között) hat saját űreszközt indítottak (EMISat, Cartosat–3, RISAT–2B, RISAT–2BR1, Csándráján–2 és GSat–30, utóbbit Ariane–5-tel Kourou-ból). Ebben az időszakban a PSLV rakéta négyszer indult a világűrbe, és bemutatkozott a PSLV két új változata, valamint a GSLV Mk.3. Folyik az első indiai űrhajóval repülő indiai űrhajós útjának előkészítése. A repülésnek 2021 végén kell sorra kerülnie, India függetlenné válásának 75. évfordulója alkalmából, az űrhajósok kiképzése Oroszországban elkezdődött. Az emberes űrrepüléshez és a hosszú időtartamú küldetésekhez kapcsolódóan számos területen várják a nemzetközi együttműködő partnereket.


A Gaganyaan program célja, hogy 2021-ben az első indiai űrhajós indiai űrhajóval jusson el a világűrbe. (Kép: UN COPUOS-STS előadás)

Kiemelt fontosságú terület Indiában (is) a technológiatranszfer és az eredmények eljuttatása a nagyközönséghez. Ennek érdekében erősítik az ISRO és a tudományos közösség, illetve az ipar közötti együttműködést. Ennek érdekében az országban négy technológiai inkubációs központ, valamint 5 regionális akadémiai központ működik. Az ismeretterjesztést és a nagyközönség tájékoztatását nem kevesebb mint hét űrmúzeum szolgálja, de emellett az űrkutatási eredményeket 25 állami múzeum űrkiállításán is bemutatják.


Az Astrosat csillagászati műholddal végzett kutatásokba már 46 ország csillagászai kapcsolódtak be. A kép hátterében az NGC 2808 gömbhalmaz ibolyántúli képe látható. (Kép: UN COPUOS-STS előadás)

2016 óta működik a 2015-ben indított Astrosat csillagászati műhold, amelyet széles nemzetközi együttműködésben használnak, a programba eddig már 46 ország kutatói kapcsolódtak be. A hetedik kutatási felhívás jelenleg is nyitva áll.

India minden területen nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi együttműködésre. Eddig már 55 országgal és 5 nemzetközi szervezettel 235 űrműszer közös építésében vettek részt. Két közös műholdas küldetést már sikeresen végrehajtottak, újabb háromnak pedig az előkészítése folyik. Az ENSZ UNISPACE konferenciái ajánlásai nyomán létrehozták a nanoműholdak építésével és üzemeltetésével foglalkozó nemzetközi továbbképző programjukat (UNNATI, UNispace Nanosatellite Assembly and Training by ISRO), elsősorban fejlődő országokból érkező hallgatók részére. Az első két, egyenként nyolchetes tanfolyamon 33 ország 59 szakembere vett részt. A harmadik tanfolyamra ez év végén kerül sor.


Az ISRO első két nanoműholdas tanfolyamán 33 ország 59 szakembere vett részt. (Kép: UN COPUOS-STS előadás)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021