Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már a Hold felé
(Rovat: India a világűrben, Hazai kutatóhelyek és űripar , Távoli világok kutatói - 2019.08.15 13:15.)

Elhagyta a Föld körüli pályát, már a Hold felé vezető útján tart a második indiai holdszonda. Tudta-e, hogy magyar berendezések is segítik?

Az indiai Csándráján–2 (Chandrayaan–2) július 22-én indult Sriharikota szigetéről, egy GSLV Mk.3 hordozórakétával.


A Csándráján–2 egyik felvétele a Földről még nem sokkal indítása után, augusztus 3-án készült. (Kép: ISRO)

A szonda eddig a Föld mesterséges holdjaként keringett bolygónk körül, pályamagasságát fokozatosan emelték egyre nagyobbra. Augusztus 13-án a Csándráján–2 programja fontos mérföldkőhöz érkezett: egy a fő hajtóművével végzett, 1203 másodpercen át tartó manőver segítségével a Hold felé vezető pályára került. Most már kevesebb mint egy hétbe telik, hogy az indiai űrszonda megérkezzen a Holdhoz és pályára álljon az égitest körül. A leszállóegység és a holdjáró a tervek szerint szeptember első napjaiban éri el a felszínt, a déli pólushoz viszonylag közel, 70,9° déli szélességnél. Ezek az eszközök egy holdi nappalon (kb. 2 héten) át működnek majd, az utána következő holdi éjszaka mostoha körülményeinek átvészelésére nem készítették fel őket. A keringőegység még egy évig vizsgálhatja majd az égitestet.


(Kép: BHE)

A magyar BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. a programhoz – csakúgy, mint az első indiai hold- és marsszondák esetében – több kommunikációs berendezést szállított az Indiai Űrügynökségnek (ISRO). A különféle frekvencia szintézerek, erősítők és konverterek (például a fenti képen látható, S-sávban működő háromcsatornás BMCD35 is) az indiai földfelszini és hajófedélzeti követőállomásokon működnek, biztosítva az űreszköz és a földi irányítók között kapcsolattartást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024